Как да избираме месо от витрината

Наближават едни от най-големите и хубави празници през годината – Коледните.
Какво е Коледата – свинско, винско, празнични трапези, гости, звън на чаши … И за да бъде всичко това приятна коледна приказка, е нужно главният герой – месото, да е на нивото на коледния дух.

Ако живеете на село и отглеждате  животни в  двора си, под надзора на ветеринарен лекар, тогава въпросът, откъде да купите месо за трапезата – отпада.  Но жителите на големите градове се изправят пред избор, да купуват месо от супермаркета или на пазара.

В супермаркета в повечето случаи месото е разфасовано и пакетирано. Има витрина от която можеш да си купиш също месо. Обикновено се продава предимно охладено.
На пазара уж повечето месо е прясно.
И на двете места не всеки продавач ще ви позволи да докосвате  месото с ръцете си. Основното нещо, което може  да направите, е да наблюдавате внимателно и да определите някои показатели.
Има няколко основни индикатора, чрез които можете да идентифицирате и изберете най-доброто и качествено месо:

1 . Избраното месо трябва да е относително сухо, без да се отделя течност. Ако със  салфетка минем върху повърхността на месото, тя трябва да остане суха. Месото не трябва да има хлъзгаво лепкавост. По отношение на еластичността, тя трябва да е малко подобна на мармалад;

  1. Не трябва да има кръв или синини на повърхността на месото;
  2. Месото трябва да е леко. Тъмният оттенък на трупа е резултат от неправилно клане или животното е страдало дълго време по време на клането. Такова месо не трябва да се купува.  Някои продавачи  обаче го продават, нарушавайки правилата за търговия с месо. В този случай е необходимо да се сигнализират ветеринарните служби.
  3. Прясното месо не трябва да има миризма, с изключение на специфичната такава. При температура от 18-22 месото трябва да има специфична миризма на месо. Има хора, които тестват вкуса, отрязват малко парче месо и го дъвчат. Няма защо да се притеснявате, ако знаете със сигурност, че на повърхността на продукта няма патогени. И все пак не трябва да рискувате този с метод;
  4. Мазнините и мастните слоеве трябва да са бели, но има животни които се хранят основно с царевица и мазнините на месото от тях има жълт цвят.;
  5. На обратната страна на месото изложено на витрината не трябва да има влага, в противен случай месото е замразено многократно, което е неприемливо за този тип продукти;
  6. Месните влакна не трябва да се разпадат помежду си. В противен случаи месото не е свежо.
  7. Поискайте да отрежете месото: неговият цвят върху среза трябва да бъде същият като на повърхността. Разграденото месо блести в различни цветове.
  8. Добре е да пазарувате сутрин – до вечерта месото ще бъде малко застояло.

Търговците на пазарите трябва да имат в ръцете си документи – експертни заключения, които показват, че стоките им се проверяват от пазарната лаборатория и се признават за използваеми. Ако лабораторията открие някаква инфекция в месото, този продукт се конфискува от продавача и се унищожава. Ако продавачът донесе няколко вида месо наведнъж, за всеки от тях ще бъде издаден отделен документ.

Всеки документ трябва да включва: името на собственика, откъдето е донесено месото, какъв вид и какво е тествано в лабораторията. При експертното заключение задължително трябва да има два печата: лабораторията на самия пазар и радиологичния контрол. Към него е приложен и чек за плащане за лабораторни изследвания, като датата трябва да съвпадне с датата на експертното заключение.

Не купувайте месо от  улицата, където никой няма да ви даде гаранция, че месото е добро. Когато избирате месо, имайте ясна представа какво искате да готвите и не се колебайте да споделите това с месаря. Пържене, задушаване, печене, готвене, за да се получи бульон, желе или варено месо – всички тези и много други видове готвене включват използването на различни разфасовки.  Научете се да направите правилния избор на месо и в случай на съмнение не  купувайте.

Източник:FGBU

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here