Нови „умни” ушни марки

Преди известно време се проведе дискусия по отношение влизането във фермите на цифровизация, иновоациите, дроновете и всичко останало в тази „кошница”. Тогава фермерите изказаха становището, че влизаме в криза и тези неща трябва да ги оставим на по заден план. В момента в криза и въпреки това внедряванията продължават, защото ще се окаже, че съвсем скоро без тези нововъведения трудно ще може да се управлява стопанството.

В момента две фирми Agroscope и Identitas AG тестват ушна марка със слънчево захранване, като целта е да се улесни работата на фермерите и да се предоставя повече информация за селскостопанските животни

Сензорната ушна марка, разработена от стартиращата компания Ceres Tag, събира данни за локализацията на животните и за забележимите модели на движение и поведение във времето и по този начин позволява да се правят заключения за здравето на животните.

Теста се извършва в Швейцария и основно ще се наблюдава зареждането със слънчева енергия и колко добре е фиксирана марката. Ушната марка от 32 грама е прикрепена към ухото с двойни щифтове. Според производителя трябва да издържи през целият живот на животно.  Резултатите се очакват до края на 2022 г.

„Умните“ технологии като ушната марка Ceres Tag имат потенциала да повишат наблюдението и проследимостта на животните до неизвестно досега ниво, пише Agroscope. Ушната марка Ceres съчетава различни технологии.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here