Съседите / И в Сърбия млечното говедовъдство с проблеми

Че е трудно на фермерите говедовъди от млечния сектор, всички знаят. Когато говори по този въпрос фермер, всички го слушат, защото фермерите знаят, че той е един от тях. Бил е в обора, хранел е кравите, дърпал е млечните маркучи да има повече мляко. Десетки безсънни нощи докато кравата се отели и куп други примери.
След многото откровения на наши фермери, сега поместваме разказа на един сръбски фермер. Интересното е, ще прочетете, че в неговия разказ се вижда, че фермери и млекопреработватели играят в един отбор.

Млечното говедовъдство е в проблеми от дълго време, а местните млекопроизводители и преработватели едва успяват да покрият производствените разходи. Кой диктува пазарните условия и прави добри пари от тях?

Освен цената, качеството и достъпността са най-важните фактори, влияещи върху конкурентоспособността. Най-качественото мляко се произвежда предимно от големи производители, които непрекъснато работят за повишаване на производствените стандарти, осигурявайки си ново оборудване за да произвеждат качествено мляко, което да отговаря на строгите стандарти за износ в ЕС или Русия.

У нас (б.а. Сърбия) обаче, имаме тъжна картина на млечното животновъдство. По прогнози на млекопроизводителите за производството на литър мляко са необходими 56 динара, а изкупната цена за големите производители досега е била 35-38 динара (0,58-0,63 бг лв)  плюс премия.

Малките производители, които произвеждат около половината от млякото в Сърбия, са в още по-неблагоприятно положение с цена от 23 до 25 динара (от 0,38 до 0,42 бг лв), като много от тях не могат да се борят за премията. В резултат на това тези по-малки ферми бързо се затварят. Големите производители, въпреки че оцеляват, са доста задлъжнели и зависят от много външни фактори и всяко ново предизвикателство на пазара представлява реална опасност за тях.

За това обаче виновни не са само ниските изкупни цени на млякото. В много страни постоянно наблюдават целия процес – от производството, през преработката до дистрибуцията на мляко и млечни продукти, за да знаят кой сектор се нуждае от помощ и подкрепа. Ако отношенията между участниците в тази верига са обтегнати, се въвеждат различни мерки, за да получи всеки поне приблизително толкова, колкото му се полага. При нас обаче не е така.

Млекопроизводителите и преработвателите едва успяват да покрият производствените разходи, а търговските вериги печелят добре от тях, защото те диктуват пазарните условия. Местните производители продават млякото си по-евтино, а ние го изкупуваме от магазина  по-скъпо, поне в сравнение със страните от ЕС.

Например изкупната цена на тон мляко там беше 360 евро по времето, когато у нас беше 270 евро. Цената на литър мляко в германските магазини обаче беше около 70 евроцента, в Хърватия около 90 цента, във Франция около едно евро, а при нас над 90 цента.

Източник: Бизнес и финанси

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here