1 част: SOFT-AGRO.COM / Как храненето влияе върху здравето на копитата?

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM,
който продължаваме с материала:

Как храненето влияе върху здравето на копитата?

Здравето на копитата зависи от няколко причини. В допълнение към механичните претоварвания (абразивни подове, дълги престои поради пренаселеност и / или неудобни  легла  и  др.)   Лоша хигиена  в зоните за ходене и  почивка, храненето също има голямо влияние  върху здравето на копитата .

В случай на проблеми с копитата поради хранене, трябва да се прави разлика между грешки  при приготвянето на  фуража  (силажиране, сушене и др.),  При формулирането на  дажбата и при  управлението на храненето.  Тези грешки могат да имат голямо отрицателно въздействие върху здравето на копитата.

КАЧЕСТВО НА ФУРАЖИТЕ И ЗДРАВЕ НА КОПИТАТА 

Кървенето  на вътрешните и външните нокти е свързано с метаболизма и може да показва грешки в храненето.

Точно време за косене на  зелената маса, бързо  поставяне в силажния изкоп с оптимално  уплътняване, идеално  покритие – това са само няколко фактора, които имат решаващо влияние върху  качеството на  силажа и сенажа .

Същото се отнася и за производството на сено – времето за  косене  и оптималното изсушаване имат решаващо влияние върху качеството на сеното. По-специално, използването на  специално оборудване за  сушене на сено показа колко големи могат да бъдат разликите  в качеството .

Най-важните вещества, които влияят отрицателно върху  здравето на копитата, са микотоксините,  фруктаните  и биогенните аминокиселини. 

Микотоксини 

Микотоксините  имат дълбоко въздействие върху целия метаболизъм и могат, наред с други неща, да доведат до  ламинит. На първо място,  силаж и сенаж, повредени от гъби (можете да ги видите).   В зависимост от токсина, те  могат, например, да  унищожат  флората и да  предизвикат  ацидоза. Това от своя страна причинява  увреждане на лигавицата на румена и  токсичните вещества като хистамин и микотоксини могат по-лесно да навлязат в метаболизма.

Трансферът на микотоксини  причинява  потискане на имунната система (следствие  –  и инфекциозни заболявания на копитата!) И засяга хормоналния фон.  Нарушения на  кръвообращението, причинени от токсини, увреждат видимата тъкан и възниква ламинит. Тъканта от рог изглежда като смесена  с кръв, образува рани и двойна подметка.

Фруктани  и техните ефекти върху здравето на копитата

В допълнение към  добре познатите захари, силозите за трева  съдържат много  фруктани, особено при обилно  наторяване,  както  и през пролетта и есента. Особено при ниски  температури  през нощта и високи  през деня,  тези  междинни захари в растението вече не се превръщат в захари, когато се хранят и могат да допринесат за ацидоза на търбуха. Това  може да доведе до ацидотичен  метаболизъм.

Биогенни амини и маслена киселина 

По време на силажирането, чистият протеин се разгражда от бактериални протеази. В случай на неправилна ферментация, разграждането на аминокиселините води, наред с други неща, до образуването на биогенни амини и маслена киселина.

При  съдържание на биогенни амини  от  15 g / kg сухо вещество и най  -много  20 g / kg сухо вещество, фуражът вече не е подходящ за крави и говеда. Тогава  хистаминът влиза в действие в търбуха – повърхността на лигавицата е повредена и  хистаминът навлиза в тялото.

Освен всичко друго, високото съдържание на биогенни амини води до нарушена циркулацията в дермата на копитото и репродуктивните органи и намаляване на приема на фураж. Освен това имунната система е отслабена ,  чревната лигавица е увредена.

В допълнение към тревния силаж, пшеницата, соята, грахът и фасулът също съдържат някои аминокиселини, които допринасят за образуването на хистамин.

ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ДАЖБИТЕ И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ФУРАЖИТЕ И ТЯХНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО НА КОПИТАТА 

Хранителната смес трябва да бъде хомогенна, твърде дългата слама бързо се сортира от животните.

Правилното  изчисляване на дажбата, позволяващо да се получи  фуражна смес  с добра структура и в съответствие с производителността на животното,  също е централен елемент на контрол.

В крайна сметка качеството на силажа и  другите фуражи  често е добро, но грешките в управлението  на  фуражите  пречат на оптималното  усвояване. Изчислената дажба не винаги е  възможно да се приготви правилно на практика:  възможни грешки при претеглянето на количество от смесения фураж е твърде голямо за  фуражен миксер,  фуражът се смесва  твърде дълго / твърде  малко  /.

Фуражната смес  на фуражната маса не  винаги е дажба, която се консумира равномерно от всички крави, тъй като например проблемите със смесването правят възможно селективното  хранене. Същите  проблеми възникват, ако фуражите са неравномерно  разпределени по цялата дължина на фуражната маса, когато има малко или твърде тесни фуражни петна , което води до неравномерно потребление на фураж.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here