Предотвратяване на мастит при кравите

Така, както преди няколко месеца, Професионалния център  по животновъдство към Тракийския университет Ст. Загора, проведе лектории  в единадесет области и запозна животновъдите /по-скоро би трябвало да е – припомни неща за маститите по кравите, на по-високо ниво/,  така и в другите държави, държат изключително много за хигиена при млякото, и най-вече за маститите.
Скоро писахме за проведената държавна програма за борба с маститите в Чехия.
Сега ще Ви запознаем, какво слушат полските говедовъди от сектор мляко, от своите експерти.

Агентите причиняващи мастит в околната среда, са много. Ето защо ние сме събрали съвети за вас, как да намалите инфекциите причинявани от тях.

Значимостта на патогените в околната среда причиняващи  мастит е голямо. Важна роля за това играят стрептококи и колиформи, както и  патогените Staph/ стафилококи/ свързани с кравите.  Инфекциите с патогени в околната среда се извършват по три различни начина:

 1. Между времето на доене, когато кравите живеят  в замърсена среда, или когато изхвърлят  мръсотия и изпражнения по пътя си до доилната.
 2. По време на доене, ако предварителното почистване на цицките не е добро.
 3. В сухостойния период, с лоша хигиена в обора.

За да се сведат до минимум инфекциите с мастити от околната среда, е необходимо да се работи по-чисто в споменатите места. Ето няколко съвета:

 • Осъзнайте златните стандарти в обора и леглото на кравата.
  Кравите искат да избират най-доброто място за тях, но това не винаги се случва. Правилните размери на леглото, също са от решаващо значение, тъй като кравите се нуждаят от достатъчно пространство, за да легнат, да лежат удобно и преживят-все пак това са 15 часа на ден, а също така, и да станат безпрепятствено. Много е важно, вимето на кравата да не попада в мръсотията, която се натрупва зад леглото. Това означава, че дължината на леглото трябва да е по-голяма. Освен това, отстраняването на изпражненията и мокрите легла, е добре познатата рецепта за успех – в идеалния случай, това трябва да се случва два до три пъти на ден!
 • Колкото е възможно по-широк път,
  Замърсените „пешеходни” пътеки, са една от причините за заболяванията на копитата, също така насърчават инфекцията с мастититни патогени. Широките пътеки са полезни. Те означават по-малко стрес за животните, тъй като има достатъчно място, за да се избегне съприкосновението с по-едрите животни.
 • Дръжте цицките и вимето чисти
  Първо, цицките трябва да бъдат чисти и сухи.  Също така, е добре да се подстрижат опашките и да се отстранят космите от вимето. Пашата трябва да се избягва при лоши климатични условия, тъй като животните се замърсяват по-бързо, отколкото в обора.  Процес на почистване на бибероните е част от програмата за доене.
 • Родилните боксове да са идеално почистени и дезинфекцирани.
  Скоро отелените крави и юници, са особено податливи на инфекции от стрептококи и мастити, тъй като имунната система е силно засегната от отелването. Следователно, чисто и сухо родилно помещение е от първостепенно значение не само за хигиена на раждаемостта, но и за предотвратяване на токсичен Е-коли мастит.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here