През зимата пазете тестисите на биците

След паралел 45, зимата е факт за животните, защото там има ниски температури, чести и опасни ветрове. При тези обстоятелства, говедата за месо са изложени на тежка настинка срещу която те се борят, чрез увеличаване на скоростта на метаболизма (пулс, дишане и притока на кръв). В тази връзка има изследване от учени публикувано под името “Зимно управление на едрия рогат добитък”, в което най-важните идеи са:

Допълване на храната

Животните се хранят при студено време, за да се отговори на изискванията на обмяната на веществата. Едрия рогат добитък се адаптира добре при ниски температури и отделянето на хормони и депозиране подкожна мазнина е нормално, ако нивото на енергия от храната позволява.

Освен това чистата и сух кожа, която осигурява защита от вятър, е много важен фактор, който помага на говедата да понасят ниски температури.

След преходния период при ниски температури, по-старите говеда в добро състояние лесно се адаптират към критичните температури на зимата, при сухи и спокойни условия. .

Физическа среда

Земеделските производители могат по някакъв начин да смекчат отрицателния ефект на зимните условия с адекватно планиране и добри практики за управление. През пролетта мокрото и мръсно състояние може да замърси вимето и да доведе до здравословни предизвикателства на новородените телета.

Поради това животните от рода на едрия рогат добитък се нуждаят от защита от вятъра, особено в периоди на ниска температура и силни ветрове. Защитата може да бъде осигурена чрез изграждане на огради за защита от вятър или осигуряване на предпазни растителни пояси.

Където е възможно, комбинацията от вградени противовятърни огради и дървета осигурява отлична защита. Вятърните огради могат да бъдат постоянни или преносими съоръжения, построени в защитната линия или поставени в зоната за обща защита.

Построените вятърни огради,позволяват на въздуха да преминава и да се намали скоростта на вятъра от 10 до 30 пъти в зависимост от височината на оградата. Вятърна ограда от 1.70 m може да намали скоростта на вятъра от 100 до 300 метра в посоката на вятъра, в зависимост от скоростта и посоката.

На свой ред, порестите вятърни огради позволяват преминаването на снега и натрупването му, докато при плътните огради ще има натрупване на сняг и създаване на по-малки затрупани територии.

Значение на помещението

Подслонът е важен, за да помогне за намаляване на настинката, като поддържа говедата в чисто състояние и изолира снега или замръзналата земя. Храненето с фураж на закрито, е много по-добре отколкото на студ, което може да доведе до предизвикателства за здравето на животното. За старите крави в добро състояние и където е налице чист сняг, леглата могат да бъдат необходими само за малките. Но чистата и суха постелка може да помогне на фермерите да поддържат говедата сравнително чисти и да предпазват от измръзване и замърсяване. Места за новородените телета трябва да се поддържат чисти и редовно добавя постеля.

На свой ред, биковете със сигурност изискват легла и защита срещу вятър и да се организират повече защитни конструкции от прости вятърни огради през зимата, за да се намали възможността за замръзване на тестисите, което може да доведе до намаляване на плодовитостта.


45-ти паралел север – Пресича Европа, Азия, Тихия океан, Северна Америка и Атлантическия океан, намира се по средата между екватора и Северния полюс . На тази географска ширина слънцето се вижда за 15 часа, 37 минути за лятното слънцестоене и 8 часа, 46 минути за зимното слънцестоене

Говедовъд

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here