2 част: SOFT-AGRO.COM / Как храненето влияе върху здравето на копитата?

Равномерното разпределение на фуражите е важно за оптималното pH на румена.

Една много обща и сериозен грешка при храненето се случва на практика, когато храна не е на разположение на животните 24 часа на ден в достатъчно количество и с постоянно съотношение на компонентите. Това води до промени в стойностите на pH на търбуха през целия ден.

Тези колебания в стойността на рН необратимо увреждат флората на търбуха (съставът на бактериите за оптимално храносмилане), атакуват лигавицата, особено в ацидозната област, и просто предотвратяват равномерното и добро храносмилане, може би дори оптимално формулирана дажба . .

ВИТАМИНИ, МИНЕРАЛИ, МИКРОЕЛЕМЕНТИ И ТЯХНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО НА КОПИТАТА

Храненето може да повлияе и на болестта на Mortellaro

Развитието на дажбата не завършва с изчисляването и. Това обаче е от ключово значение и по отношение на здравето на копитата трябва да се имат предвид и много специфични витамини, минерали и микроелементи .

Обществото по хранителна физиология идентифицира следните вещества от основните микроелементи като важни за практическото хранене: желязо, кобалт, мед, манган, цинк, йод ,

При витамините трябва да се вземе предвид биотинът, който по-специално влияе върху образуването на рогови тъкани .

От особено значение за здравето на копитата е осигуряването на достатъчно количество минерали и микроелементи при отглеждането на младите животни. По-специално, честотата на заразяване с дигитален дерматит ( Mortellaro ) е намалена.

Като коензим, биотинът участва в синтеза на дълговерижни мастни киселини и метаболизма на глюкозата. Той е необходим за синтеза на кератин рог пропандиова копитна тъкан, положителен ефект върху междуклетъчното вещество между рога ovymi клетки и по този начин прави роговицата устойчива . .

Ежедневната добавка от 20 mg биотин на глава на ден значително намалява честотата на дефекти по бялата линия.

Цинкът е част от много жизненоважни ензими и е от съществено значение за формирането на косата и рога, наред с други неща. Той трябва да бъде снабден с фураж, а добавянето на калций (съотношение Ca : P = 3,5: 1) и мед (> 25–30 mg / kg сух фураж) може значително да намали абсорбцията на цинк.

Това може да доведе до симптоми на дефицит, до промени в кожата / рога. Ако е необходимо добавяне на цинк с фураж , органичният цинк (цинково-аминокиселинни комплекси или подобни) осигурява добро усвояване .

Медта , като съставна част на ензимите, участва в много функции на тялото и влияе върху синтеза на кератин. Симптомите на истински дефицит са редки, но доста значими и засягат здравето на копитата.

Отравянето с мед е известно при селскостопанските животни поради корозивното действие на меден сулфат (бани с копита !).

С въвеждането на мед в диетата е необходимо да се има предвид , че силно ограничават наличието на мед в присъствието на серни съединения и молибден. Това е особено важно при използване на млада пасищна трева и тук трябва да удвоите, т.е. консумацията на мед с обичайните около 10 mg / kg сухо вещество фураж до 15-20 mg / kg сухо вещество . В такива случаи може да се добави органична мед.

Селенът днес н ropagandiruetsya толкова ефективни ия средство срещу “свободните радикали”. Използва се за защита на клетките от така наречените окислителни увреждания, причинени от свободните радикали на кислорода.

Недостигът на селен може да доведе до нарушена плодовитост и имунодефицит, както и до загуба на мускули при прасците .

Пряката връзка между здравето на селена и копитата е ясна и кожата и козината също могат да покажат промени.

Статия от д-р Андреа Фидлер .
Превод от Елена Бабенко специално за soft-agro.com .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here