1 част: Сп. “Агропари” / Михаил Михайлов – “Да спасим нашето говедовъдство”

Идеята ми в този брой на списанието бе да се спря на селекцията у нас и световен мащаб. В световната генетика и селекция в говедовъдството стават чудеса. Фактът, че четири месечни телета се купуват за по 120 000 евро и ембриони за няколко хиляди е красноречив, че това е правилния път.

Фирмите, които работят по отношение развъдните стойности на животните, правят гигантски крачки всяка година. ДНК анализа вече въобще не се брой, той си е в реда на нещата още при раждането на телето. Броят на развъдните стойности по най-различни признаци се увеличава всяка година. Контролират се вече 52 признака при кравите, знае се каква ще е продуктивността на потомството, знае се за болестите. На практика се знае всичко. И това вече някъде става още в ембрионална възраст.

Исках също да ви запозная с т.н селекция по генотип на майките. Нещо, което е материя за първокласници и носи много добри резултати. Ние сме си обаче упорити и продължаваме с куфарчетата и шишенцата. Също така, важен въпрос е хибридизацията и кросбрединга, коета за нас си е още табу. Изключително интересна материя, но ще трябва да я оставим за бъдещето, защото сега най-важното е

Да защитим българското говедовъдство

Стигнахме и до този лозунг. Преди няколко години отново го бяхме издигнали от НСГБ. Дори проведохме десетина срещи с говедовъдите по места да дискутираме ситуацията и търсим изход.Тогава изкупните цени на суровото краве млякото бяха почнали да падат и фермерите бяха обезкуражени. Реакцията им беше много интересна. Обаждам се на фермер и го питам какво правиш, той ми отговаря на кафенето съм, другият казва , че е за риба, третият отишъл на морето за няколко дни. Интерес към това, което се случва във фермата сякаш няма.
След известно време цената на млякото почна да върви нагоре. Отново се обаждам на фермерите. Вече няма кафе, няма риба, няма море. Всичките бяха във фермите, дояха яко, събираха всяка капка мляко, пълнеха гюмовете и получаваха пари разбира се.

По отношение на млякото, говедовъдите са го издигнали в култ. Поискайте от един фермер няколко литра. Ще ви даде, но ще се намръщи, ще покаже, че не му е приятно. Поискайте ако щете една бутилка уиски, ще ви я купи с кеф, дето се казва.

По време на тази криза издигнахме плаката със задниците /или надупените крави /на които пишеше „Да защитим българското говедовъдство“. С това искахме да покажем, че със заден ход няма да стигнем до никъде.

Сега ситуацията е много, много по-тежка. Още през септември миналата година – 2020 г, нашият Управителен съвет чувстваше, че се задават страшни дни за млечния сектор. Тогава направихме една сбирка в гр.Раковски ,на която присъстваха фермери от всички категории – малки, средни, големи, фермерски организации. Обсъди се ситуацията и съответно се направиха и предложения..
Следващата стъпка бе през декември, когато отново сезирахме министерството за идващата криза. От там ни отговориха, че едва ли не всичко е цветя и рози и ниските цени на горивата по него време компенсират увеличението на фуражите. Последва получаването на субсидиите. Независимо, че предупреждавахме фермерите, че ситуацията е непредвидима, те „наточиха” перчемите и вероятно не са управлявали парите по най-добрия начин. Масовите сигнали за кризата започнаха от месец март – 2021, когато парите свършиха, фуражите подскочиха, цената на млякото дори и не от най-лошата си стоеше на едно място. Всичко друго обаче вървеше нагоре. Реакцията на Националния съюз на говедовъдите в България – НСГБ, беше адекватна, предизвикахме среща с тогавашното ръководството на МЗХГ и разбира се, когато стигнахме до „нажежените” камъни, ни бе отговорено, че главната задача на правителството е да организира изборите.
На друга среща, на която се обсъждаше въпроса по отношение използването на 200 милиона лева, за номериране с универсални марки, използване на дронове и дегитализаци, г-н Зоров, собственик на една от големите ферми в страната, но и добър бизнесмен, тогава каза:
– „Хайде да оставим дроновете за децата и другите новости за по-нататък, нека тези пари да ги използваме да помогнем на нашите животновъди“.

За съжаление на изборите не се получи нещо и съответно и по отношение кризата в говедовъдството не се случи нищо. Всъщност случи се, положението в говедовъдството стана още по-тежко.

Михаил Михайлов

Тук задължително искам да кажа, че все пак се случи нещо. Независимо, че парламента просъществува много малко време, за първи път Председател на КЗ – Комисията по земеделие към НС, проведе индивидуални срещи с организациите в земеделието. Става дума за г-н Пламен Арбовски, който стоически, в продължение на 4-5дни изслуша фермерите. На него също, ние от НСГБ връчихме доклад от шест страници, за състоянието на говедовъдството през месец август.

Михаил Михайлов

Следва продължение ….

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here