2 част: Сърбия – фермерите, животните и “ГЕБИ”

Официалният представителят на завод „ГЕБИ“ – Сърбия за България – фирма  „Булмарс“ с управител г-н Иван Траянов ни покани да  направим  посещение и да разгледаме сръбският завод за производство на концентрати и фураж за животни.

Така че,  качихме се на колата и въпреки информацията за нормалните задръствания (за това време на годината) на Калотина, поехме към ГЕБИ. На границата, съвсем нормално чакахме 5-6 часа. Все пак правилата за не разпространение на коронавируса трябва да се спазват.

Новите европейци се връщаха от ….. родните си места, и пред бариерите хора, деца, кучета и коли ….коли. Бързането тук не помага, единственото спасение е да забравиш, че този глагол може да се спряга и изпълнява 🙄 . 

След границата веднага се качваш на магистралата, която свършва до унгарската граница. За разлика от нас, тук се плаща венетната такса за определени отсечки. Преминавайки през Белград, не може да не направи впечатление „израсналите” през последните години небостъргачи. Сръбската столица определено се превръща в модерен съвременен град.

Насочихме се към град Рума, където бе предвидено да нощуваме. Първите впечатления, минавайки през селата бяха, че там има живот. За това говореха спретнати къщи с интересни пердета, чистота в дворовете и по самите улици. Спокойствието лъхаше от всякъде.
Настанихме сме в  хотел – Borkovac, от типа семеен, каквито  и ние имаме много, но този бе разположен на 3 км  извън града и сред борова гора. Направен преди всичко за релакс на местните жители.

Имаше си всичко. Басейни, спа център, спортни площадки, туристически пътеки. И най-важното бе, че хотела беше пълен с обикновени хора. Вечерята по сръбски – с много месо и сирене. Не липсваха и крушовата ракия и сръбската бира.

Домакините ни разказаха предварително някои неща за района, в който е разположен завода. А това е най-плодородната земеделска област на Войводина, където голяма част от населението са етнически унгарци. Наследството от Австо-унгарското владичество преди години е решило въпросите с чистота, реда и трудолюбието.
Спокойно можеш да кажеш, че почти няма никаква разлика с близките унгарски села.

Автономната област Войводина е административно-териториална единица в Северна Сърбия с административен център Нови Сад. Населението на Войводина е около 2 000 000 души и е етнически разнородно, като над 25 етноса съставляват около 1/3 от него. Във Войводина има 6 официални езика. След сърбите, най-голям е броя на етническите унгарци – около 300 хил. Има дори българи и банатски българи. Най-ниската точка на Войводина е 75 м, a най-високата – 641 м.

Стопанството на Войводина се базира главно в земеделието. Това се дължи на плодородните земи на областта, които обхващат 84% от площта ѝ. Нейната висока степен на плодородие се дължи и на добре развитата мрежи от канали за напояване – от 1,78 млн. хка се напояват. 70% от тези земи са заети от пшеница, 20% индустриални култури (захарно цвекло, царевица, слънчоглед) и 10% са заети от други земеделски култури. Част от продукцията се изнася, но по-голямата част от нея се преработва от местната хранително-вкусова промишленост  – месопреработвателни комбинати, мелници, захарни заводи, рафинерии и т.н.

Не случайно заводът ГЕБИ се намира в тази област. Той осигурява фураж на повече от 3000 стопанства в областта.
Както навсякъде конкуренцията е голяма и в тази връзка заводът осигурява някои преференции за своите фермери.

Например на земеделските производители по време на кампаниите по сеитбата, торенето и пръскането, част от семената, препаратите и торта се закупуват от ГЕБИ и се дават на фермерите, като при изкупуване на зърното се правят съответните преизчисления.
С други думи, в най-тежките месеци за икономиката на фермата се помага, като няма лихви за заплащането с отсрочка.

Тоня Мишева

следва продължение ….

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here