3 част: Сп. “Агропари” / Михаил Михайлов – “Да спасим нашето говедовъдство”

Сценарият продължи.

За животновъдите бяха определени официално 42 милиона. След това се каза, че тази сума ще е 35 милиона. Фермерите отново почнаха да чукат по гюмовете и изведнъж се дадоха още два милиона. Всичко това бе съпроводено с медийни изяви, колко сме добри. Погледнато комерчески, тези два милиона разделени на животните за подпомагане са равни на едно кафе или шест цигари. Сега трябва да се чака получаването им.

Разбира се, в бързината се допускат грешки или се ощетява някои. Например при тази помощ ще се използват внесените заявления миналата година. Има обаче фермери, които след септември миналата година са увеличили броят на отглежданите животни с по 50, 100 а някъде и повече. Отглеждат ги цяла година, хранят ги, разбира се, имат разходи по спазване изискванията относно епидемията, но сега няма да получат никакви пари. Има и други подобни случаи, човекът е нямал регистрация по чл.137 и не е получил субсидия през 2020. През същата година е изпълнил изискванията, но понеже няма заявление или не е отговарял на условията, тази година не може да участва в мярката за помощта.

Определено трябва да се каже, че времето за предоставяне помощ на фермерите отдавна е минало. Сега само тези, които са по-добре подготвени ще могат да се задържат, но дали ще продължат при тези условия не се знае. Докато не почнат да получават за млякото и то гарантирано целогодишно, цена по-висока от себестойността, те са обречени.

Мандрите изтърваха моментът, не реагираха адекватно с цените и сега и те ще почнат да отпадат една по една. Нещо повече. Поведоха дори „борба” за производството на сирене с по-лошо качество, но за сметка на това по-евтино, за да може народът да си купува. Това пък е в противоречие с европризива, да се храним с качествени продукти. Например на рафта има сирене по 6.60 стотинки и сирена по 14-16 лева. Как става това, някой трябва да обясни. И на двата етикета пише сирене от краве мляко.
Подобен е и случая с промоциите на веригите. Все пак и децата знаят, че килограм сирене се прави от 6 кг мляко.
6 кг х 0.60 ст възможно най-ниска изкупна цена е равно на 3.60 лева. Сложете всичко останало – транспорт, труд, консумативи, печалба за мандрата, печалба за магазина и накрая ДДС 20%. Сякаш нещо не се връзва.

Има и другия момент. Може пък да са решили да правят благотворителност. Съвсем скоро и на мандрите ще им стане много трудно. Скоро и те ще изреват и ще поискат помощ – висока цена на енергиините източници, висока цена на млякото от внос, висока цена на сухото мляко, недостиг на наше мляко, намалена консумация на млечни продукти. Нещо повече, ще искат да се помогне финансово на говедовъдите.

Много пъти съм казвал, че без подробна и точна информация не е възможно да се направи качествен анализ, още п- малко да се предвиди, какво ще се случи след една година, след две години, след десет години. Щом хората го правят защо ние не можем.

Ако разгледаме цифрите от резултатите при животновъдството всичко е цветя и рози.

На първо място какво показват цифрите за броя на говедата, следва производството на продукция, принадената стойност и накрая парите. Парите от говедовъдството в днешния ден обаче ги няма.

Никой не казва смело – говедовъдството ни е в криза, дайте да помогнем-било с пари, наредби, данъци, управление на фермата и много други инструменти, които съществуват, но не ги използваме.

Броят на кравите през тази година е 367 хиляди с 11.4% в повече от миналата. Интересно е откъде дойдоха тези крави в повече, като юниците предната година са били едва 50 000.

Броят на стопанствата, в които се отглеждат крави, също расте и те са 26100, а средния брой отглеждани крави в стопанство е 14.1 бр. Тук трябва да се има в предвид, че стопанствата до десет крави са 13 000. Ако си мисли някой, че с 14 крави може да направи бизнес, просто се лъже.

Производството на мляко от крави е най-трудното производство при комерсиалните животни. Фермерът е зависим от много фактори. Въпреки горещото лято и големите стресови ситуации, се оказва, че през август има намаление на преработеното краве мляко само с 3000 т, интересно е откъде идва това мляко – от сухо мляко, от внос или наистина нашите крави не се стряскат от горещините.

Информацията от фермерите е точно обратна – голямо намаление през летните месеци на млеконадоя.

Картинката за произведено месо е направо убиваща. От началото на годината са заклани около 14 000 говеда от всички категории в кланиците и още 132 000 бр ДРД.
Тези цифри нека ги коментира някой друг.

Следва въпросът, какво да се направи.
Това е работа на други хора, да дадат отговор и за който им се плаща, защото това влиза в служебните им задължения.

Мога само да кажа, какво се направи в съседните на нас държави във връзка с кризата.

Сърбия – намалена ставка на ДДС от 10% само за фуражи, семена и препарати. Увеличение премията от държавата от 15 динара на 20 динара за кг доказано краве мляко.

Гърция – намалена ставка на фуражите, сенажа, сламата и отпадъци от хранителната промишленост за изхранване на животните от 6%. Строги мерки по отношение използването на вносни млека. Контрол на млекопреработвателните предприятия. Финансова помощ при снабдяване островите със фураж.

Румъния: осигурена финансова помощ относно тежкото положение. Ликвидиране на т.н самсари – мургавите изкупвачи на животни. Създаване депа за отглеждане на малките мъжки телета от млечно направление. Намалено ДДС.

От всичко това може да се използват някои неща.
Например намаление на ставката ДДС. Ясно е, че това може да се случи много трудно у нас, но може да стане за определено време. Контрол на производството на хранителни продукти. Осигуряване на паричен ресурс. Вероятно ще се наложи в най-скоро време да се дава премия за всеки получен литър мляко. Млекопреработвателите също ще трябва да се бръкнат в джоба. Сивия сектор трябва да бъде разчупен, защото, колкото и да си затваряме очите – има такъв.

Най-важното е обаче анализ на ситуацията. Някои казват, ние имаме три анализа от експерти. Наистина е така, но те са преди кризата.

Нужен са анализи от а до я с изводи, какво трябва да се направи.

Имаме поне пет института на държавно подчинение, които могат да направят тези анализи в кратки срокове. Да дадат предложения за излизане от кризата и съответно дебат по тези въпроси с изпълнителите – фермерите..

За да се спаси нашето млечно говедовъдство, ще трябва много работа и много пари.

Михаил Михайлов

Може би за известно време трябва да се преместят настрана иновоациите, дегитализацията, новите технологии и всички други новости, за които се говори и да се помогне на животновъдите. Все пак те са производителите на храна.

Така, че сега задача номер едно е да спасим българското говедовъдство.

Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here