Край на запечатването на цицките

Непрекъснато се мъчим да ви запознаваме с новите предизвикателства, които се „струпват“ върху фермерите. Вероятно следващите години най-злободневни ще бъдат въпросите по хуманното отношение към животните. Стигна се дори до референдум в Швейцария по отношение „да“ или „не“ за рогата. Не за „мъжките“, а за тези  на кравите.

В Германия, вече една година и повече, се води дебат, да се връзват или не  животните.
За транспортирането на животните непрекъснато излизат все нови правила. Дори се стигна ЕК да предупреди няколко държави, че ще им бъде забранен износа.

Последният „реверанс“ към кравите е направен преди известно време. Много от вас, са посещавали изложения на животни в Европа или са гледали, лъскавите списания с крави и бици. На всички им е направило впечатление опънатото виме, като надут балон. Напиращите   вени да излязат от кожата всеки момент. Млякото, което тече, като от чешма при отпушване на цицките преди да сложат апаратите.

Засега това е само препоръка на един депутат от „зелената“ партия в Швейцария, но се очаква Федералния съвет да го адаптира към Наредбата за хуманно отношение към животните, забрана за запушване млечните канали на цицките при животни участващи в изложения.

Асоциацията на швейцарските животновъди, наскоро е направила корекции в регламентите за изложби. В тях, асоциацията запазва използването на Collodium за здраво запечатване на канала на цицката. Новото е, че ако  се открие оток, кравата трябва да бъде доена. Тъй като източването на мляко с помощта на сонда в бъдеще вече не е разрешено. Ако кравата, обаче е изпратена за доене, тя се изключва от състезанието.

 Претоварването на вимето с мляко е  вредно за здравето на животните.

В проучване, проведено от факултета Vetsuisse в Берн, което е проведено на четири изложби в Швейцария, едемният оток е регистриран при 23% от наблюдаваните крави.
В допълнение, около една шеста от кравите са ползвали след това противовъзпалителни  лекарства.

Govedovad.com

 

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here