Заместителите на млякото с малко йод

Растителните аналози на истинското мляко /от соя, ориз, бадеми, кокос и други растителни суровини/, имат общ недостатък – те съдържат много малко йод, почти два пъти  по-малко, отколкото изискват  хранителни стандарти. Млякото от  крави е основен източник на йод за жителите на Северна Европа. “Алтернативното” мляко съдържа само два микрограма йод, докато един възрастен трябва да консумират около 150 микрограма на ден.  За бременните  жени, летвата е още по-високо – 200 микрограми йод на ден.

През последните години, производителите на сладкиши и други  храни, използват  създадените  няколко десетки растителни аналози на краве мляко. Тези “млека” са популярни не само сред вегетарианците, но и хора, страдащи от непоносимост към лактоза, алергии или не желаят да получават допълнителни калории. Като цяло, тези напитки се считат за безопасни и днес, но тяхната хранителна стойност все още не е проучена от учени.

Екипа на проф.Райман от Великобритания  и колегите й решават да се запълни тази празнина, чрез изследване на химическия състав на 47-те марки  изкуствено мляко, популярни днес във Великобритания, както и чрез сравняване на съдържанието на различни витамини, мазнини и минерали в тях и в истинското мляко от млечните крави. Оказва се , че всички те са имали един общ недостатък –  “млякото”  почти не съдържа йод, важен микроелемент за здравето на щитовидната жлеза и зъби. Средно, почти всички марки на тези продукти съдържат около 50 пъти по-малко йод в сравнение с конвенционалното мляко.

Защо това е важно? По принцип жителите на Великобритания и други страни в северната част на Европа, включително Русия, получават по-голямата част от йода заедно с мляко и други млечни продукти. Купувайки растителни млечни заместители, хората могат да мислят, че те могат да се използват като пълноценна заместител на млякото, включително за да си осигурят витамини и йод. Както посочва Райман, се оказва, че това не е така – за да се гарантира, необходимото количество йод, човек  трябва да пие не една, а 75 чаши соево или бадемово мляко. Според нея всичко това трябва да се вземе предвид от лекарите при подготовката на диетични препоръки за бременни жени и кърмачки, чието тяло критично се нуждае от необходимото  количество йод за нормалното развитие на детето.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here