Още за отглеждането на телетата през зимата

Продължаваме да публикуваме още статии за водата. Защото тя играе голяма роля за комфорта на животните, а ние и отделяме най-малко внимание. Дори не я броим и като елемент от процесите. В която и ферма да влезете, разбира се, има и изключения, обърнете внимание на водопоя ще се уверите, че сме прави. Най-нормалното е да няма достъп до вода за животните по всяко време. Следват непочистените кофички за вода на телетата. В общите поилки винаги ще намерим зеленясване и отпадъци от фураж. За качеството нищо не знаем. Но ние винаги сме в ръката, с шише минерална вода. За животните, които са на паша, пък нещата са на магия. Ако ни опонирате и ни кажете, че това не е вярно, ще бъдем радостни.
Не подценявайте водата.
Тя е един от основните ни
фуражи.
Govedovad.com


От първия ден на живота си, телетата трябва да получат вода – това важи и през зимата. Едно редовно водоснабдяване е от съществено значение за развитието им. Телетата, които пият вода, ядат повече.

При настоящите ниски температури, трябва да бъдете особено внимателни. Не трябва да се забравя, че през зимните месеци трябва да се гарантира приемът на вода от телетата. Първо, това изисква законодателството за хуманното отношение към животните. В него се посочва, че телетата могат да пият вода по всяко време, всички други говеда поне два пъти на ден.
И второ, водата играе важна роля в развитието на румена. Той стимулира приема на твърди храни, като стартер за телета или сено, и е необходим за развитието на руменната флора. По този начин се развива развитието на търбуха и телетата показват по-добър растеж.

Само когато достатъчно вода навлезе в стомаха, бактериите могат да се размножават. Според експертите телета, които имат свободен достъп до вода, увеличението на живото им тегло, е по-голямо отколкото при тези с ограничения.
При отглеждането на телета в Германия, много фермери практикуват, като в допълнение към обичайните  6 литра мляко, до края на първия месец, консумацията на вода стига два литра.

През зимата, водата трябва да се предлага по време на хранене и да бъде затоплена. Телесната температура на телетата е около 39 ° С. При ниски температури, телетата се нуждаят от много енергия за поддържане на тази температура. Ако  пият студена вода или мляко, ще се нуждаят от допълнителна енергия.

Съвет: В случай на замръзване или почистване на кофичките, внимавайте да не изсипвате старата вода или леда  по работните пътища, където тя може да замръзне и ако не се хлъзнете вие, ще се случи по-лошото, ще се разчекне някое животно.

Освен това, телетата, които могат да абсорбират вода по всяко време, са показали по-малка диария.

38 до 39 ° C топло мляко в устата. Това е идеалната температура на млякото с което ще храним, но забележете, то трябва да се изсипе в поилката с 1º – 2º С  градуса по-топло, защото през студените зимни дни, то бързо изстива.

Govedovad.com

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. Дори и на тези снимка виждам практика, която ме изумява. Водата трябва да се пие от кофа, както е на снимката, но млякото трябва да е от биберон от висока позиция, за да се включи байпаса и млякото да не влиза в търбуха, а да отива директно в стомаха.

  2. АЗС съм отгледала моите крави като са пили от кофичка и нищо не им е станало много са добре

  3. Мария, с пиенето от кофа няма да им стане нищо лошо, просто хвърляте млякото на вятъра – все едно пият вода.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here