Всичко за говедовъдството – лекция от един фермер

Интересно ще бъде за нашите читатели да се запознаят с разказа на един немски фермер.
Човекът с думи прости изнася лекция по говедовъдство. Всъщност няма да научите нищо ново, но ще си припомните това, което знаете.

Томас Ункелбах – Когато кравата ражда теле, тя започва да дава мляко. Доенето може естествено да се поддържа в продължение на две години, ако нямаме  ново потомство. Но след 360 дни доене, получаваното  количеството мляко е толкова малко, че доенето вече не е икономически изгодно. В изискванията за качеството на млякото също е регламентирано, че кравата трябва да дава повече от три литра на ден, за да може земеделският производител  да продава млякото. Ето защо, кравата трябва да ражда теле всяка година. Най-добрите крави могат да достигнат и до 60 литра дневна млечност. Но това е толкова изтощително, че  обикновено тя не може да остарее

 През последните 50 години се наблюдава огромно увеличение на добива на мляко. От една страна, това се дължи на оптимизираното хранене. Селекцията, също е съсредоточена в голяма степен върху производството на мляко. Ако в предвоенния период една крава даваше десет килограма мляко на ден, тогава това вече беше крава. Но най-добрите крави днес дават по 60 килограма мляко на ден. Чистите млечни породи  крави имат годишно производство от 16 000 до 18 000 килограма.

По принцип, една крава може да живее до двадесет години, понякога дори и повече. Но да даде толкова мляко, колкото кравите дават днес, е невероятно усилие, което значително съкращава живота на кравата.
Кравите отиват в кланицата  след около шест-седем години, през това време мече са родили пет потомци. Аз съм Бавария и отглеждам Сименталски говеда. Целта е двойна – и мляко и месо. Високопродуктивните крави обикновено отиват за клане след второто теле.

За да има мляко, кравата трябва да се храни. Следва въпросът, колко трябва да яде една крава?

Възрастната крава е около 1,60 метра висока при холката и може да тежи до 900 килограма. За да даде  мляко, една крава в нашия район  получава  до 15 килограма храна. Която се състои от две трети сочни фуражи и малко под една трета от царевица и някои концентрати. За пашата е ясно, трябва да има на воля. Освен това млекодайните крави се нуждаят от много вода: между 60 и 80 литра на ден и 100 литра на ден през лятото.

След кравата идва телето. В много стопанства, майката и телето се разделят незабавно.  Страшен бич е телешката диария. При мене телетата в продължение на една седмица до десет дни прекарват заедно с майката. Когато  се спре майчиното мляко на телето се дава млекозаместител,  разбъркан по рецептата на чувала.

След като отгледаме телетата трябва да решим какво ще се случи с тях. Не всички женски телета стават  млечни крави. Половината от тях, рано или късно, се озовават в кланицата. Точно същото става с всички  мъжки телета. За разплод се използват най-добрите крави от стадото, които освен добро мляко имат и добър характер. Задължително трябва да се използва изкуственото осеменяване.
 Това е всичко  колегите, неща които се  знаят и не трябва да се забравят –  завършва г-н Ункелбах.

източник: br2

Govedovad.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here