Купуваме теле – какво да питаме

Govedovad.com: Доскоро основно се купуваха разплодни животни от чужбина. В повечето случаи фермерът е придружаван от търговската фирма, която му оказва пълно съдействие при покупката на животните. Разбира се, всичко се плаща.
През последните години, някои наши фермери, след като си консулидираха стадата започнаха и те да продават юници или телета за разплод. Цените  в Европа и България са почти равни, като предимството е за нашите – аклиматизирани и се избягва дългият преход, при който вече задължително трябва да се направи почивка с разтоварване на животните.
Фермерът отива във фермата продавач и трябва сам да си избере животните. Външният вид не е достатъчен, трябва и още нещо. Това нещо е, да зададем точните въпроси и да гледаме без да ни разбере продавачът.

Какви въпроси трябва да задават фермерите, пристигайки във фермата от която ще купуват:

  • Най-напред трябва да огледаме телетата и си набележим евентуалните за покупка такива.
  • Да разгледаме внимателно помещението, в което се отглеждат телетата или иглутата. Погледнете в хранилките и поилките, какъв фураж се използва, чистота на поилките и водата, чистота на пода.
  • Сядайки на масата за преговори, първото което трябва да се попита е дали има протокол за ваксинация и срещу какви заболявания е тя – като IBR, BVD и т.н. Колкото по-добър е протоколът за ваксинация в определена ферма, толкова по-ниско ще бъде разпространението на болестта там. В резултат на това телетата, родени в тази ферма, ще бъдат по-слабо изложени на всякакви болести, които потенциално биха могли да бъдат там.
  • Също така трябва да се попита срещу какви болести са ваксинирани и кравите.
  • Задължително трябва да се попитате и видите протоколите за управление на коластрата. Много е важно телетата, които купувате, да са получили адекватна коластра през първите няколко часа след раждането. Добрата коластра е основата за добър растеж и оцеляване – ако това не бъде направено от първия ден, ще бъдете на загуба и ще получите проблемни телета, които ще ви причиняват главоболие през целия период на отглеждане.
  • Също така е полезно да имате представа за състоянието на болестите в тази ферма – ако те са имали предишни огнища на кокцидиоза или криптоспоридиоза.
  • Друго предимство, купувайки директно от фермата телета е, че  може да видите майките
  • Искайте информация за бащата на телето или юницата. Колкото повече генетичен потенциал имаме при младите животни, и ако успеем да ги накараме да постигнат целите си – имаме шанс да печелим пари. Ако нямаме правилна генетика и правилния потенциал на животното – без значение какво правим във фермата – ще бъдем препънати по отношение на продуктивността и постигане печалба за фермерите.
  • Също така трябва да попитаме за характера на телето, особености при отглеждането му, хранене и др.
  • Последно – транспортирането на телетата трябва да стане в удобно и специализирано превозно средство, задължително след преглед на ветеринарен лекар и съответния пътен лист.Ако не се изпълнят тези малки уточнения, ще си създадем много затруднения и проблеми след време.Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here