Високи цени за храните

По-високи цени на храните, за да могат потребителите да оценят стойността им. Спокойно. Не се отнася за нас.
Първо цените на храните се увеличават без никой да ни каже, и второ, едва ли някой министър ще посмее да каже това пред медиите.

Това  изказване е направено преди няколко дни пред „Билд в неделя” на министъра на развитието на селските райони на Германия Джем Йоздемир.
Съвсем по германски министърът започва изказването си така:
– „Понякога имам чувството, че доброто двигателно масло е по-важно за нас от доброто масло за салата“. – Зеленият политик казва още, че планира по-строги хранителни условия, за да улесни достъпа на потребителите до по-здравословна храна.
– Това трябва да се случи, защото немската диета като цяло е много нездравословна. Повече от половината възрастни са с наднормено тегло, –  казва той. Причината е твърде многото захар, мазнини и сол, особено в готовите ястия – казва той и добавя, че в миналото политиците са се опитвали да убедят хранителната индустрия да направи промени, но само на доброволни начала.

Следва обаче много строго продължение – “Свърши се. „При мен ще има обвързващи цели за намаляване“.

Министърът на развитието на селските райони, също така заявява, че възнамерява да разшири площта с биологични култури  от 10% на 30% и обяви, че ще се използва “покупателната способност на държавата”.

Г-н Йоздемир също иска да намали броят на животните, отглеждани в Германия.
– „Би било по-добре да имаме по-малко животни и да ги отглеждаме в по-добри условия. Също искаме да създадем нормативна уредба, която да ни позволи  да следим с камери големите кланици“.

Министъра каза и няколко думи по отношение отглеждането на канабис. Той  се позовава на големия интерес сред фермерите към отглеждането му, с оглед на планираната от правителството условна декриминализация.

Такова изказване – да се увеличат цените на хранителните стоки, веднага води до недоволство сред населинието – без значение дали са бедни или богати. Това накара и говорителя на министерството да даде допълнителна информация по въпроса. „Селското стопанство е важен ценностен фактор за селските райони на страната и за да останат такива, фермерите в Германия трябва да правят пари, като защитават околната среда и климата и  хуманното отношение към животните. Земеделието трябва да се превърне в надежден стълб на доходите на фермерите.  Ниските цени на вносните продукти водят до унищожаване на животновъдството и местното селскостопанско производство”.

Изключително интересно изказване на министъра. Тук възниква и въпроса – дали обществото ще се съгласи да замени обикновеното масло с по-добро такова.
Следва и въпроса – ще започнат ли германците да купуват екологичните продукти. Все пак 30% от земеделието ще е екологично и някой трябва да купува.

Наблюдавайки в момента, какво се случва в магазините, се вижда, че щандовете за биологични продукти почти не се посещават от купувачите. Това не може да стане със силови методи. Тезата за намаляване отглежданите животни, също не издържа пред другият фактор за евтините вносни стоки.

Всъщност чак толкова не ни интересува какво става в Германия, но трябва да бъдем готови с анализи при нашите условия, какво да се прави. Все пак тези 30% процента засягат и нас.

Директно от Хамбург

М.Михайлов, Т.Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here