Как да отбиваме телетата

Специалистите препоръчват най-различни методи за отбиването на телетата. Фермерите имат два пъти повече начина за отбиване, защото обичат да експериментират.
Сега може да прочетете какво ни напътства Уитни Кнауер от Университета на Минесота (САЩ)  

При сравнение на внезапно отбити телета (спиране на млякото на 48-ия ден от раждането) с телета при 12-дневна фаза на отбиване (половина дажба на мляко между 36-ия и 48-ия ден от раждането) резултатите показват по-добър прием на стартерни фуражи и, по-добър растеж, веднага след отбиването при телетата, които са отбити постепенно.

Втора мярка е отглеждането на телета по двойки. Според Университета в Британска Колумбия телетата, отгледани по двойки в телешко иглу, имат социални и когнитивни предимства пред телетата, отгледани в единични иглута. Теленцата отглеждани по две ядат повече и показват по-добри печалби след фазата на отбиване. Причините за това вероятно са взаимното учене или конкуренцията при храненето.

Трета мярка е да изчакате след отбиването, да ги пуснете веднага в свободно. Телетата, които се държат по двойки в споделено иглу за една до две седмици след отбиването, имат по-добър достъп до фураж и вода, отколкото в група и по този начин имат по-добри шансове за растеж.

Четвъртата мярка е пространството. Препоръчва се поне 2,8 м² пространство на теле и един плътен постел от слама.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here