1 част / На гости в една сръбска ферма

В програмата за посещение на заводите ГЕБИ в Сърбия, организирано от българският представител фирма “Булмарс” ООД с управител Иван Траянов, бе включено и посещение на говедовъдна ферма.

В Сърбия също се чувства кризата в животновъдството. Сърбите винаги са се отличавали с по бурен нрав от нас и веднага реагират на условията и на много места ликвидират животните. Сега вече имат малка помощ от държавата, но фермерите казват, че това подаване на ръка е късно.

Не такава беше обстановката във фермата, която посетихме. Собственика се казва Балаша Миклош /по името е ясно, че става дума за етнически унгарец/, а фермата се намира на 200 метра от фуражния завод ГЕБИ.
Фермерът е трето поколение говедовъд и интензивно се занимава с говедовъдство от 1989 г започвайки с отглеждането на десет броя крави.
В момента във фермата се отглеждат 250 бр дойни крави и още 350 говеда – мъжки телета за угояване и подрастващи женски животни.

Освен това г-н Миклош е успял през годините да се сдобие със собствена земя, така че и с взетата земя под наем той обработва около 6000 декара. Той е около 60годишен и е много приятно да се разговаря с него, защото още първата дума на въпроса, който искаме да му зададем, той е вече готов да отговори. Врял и кипял човек в говедовъдството.

Спомням си преди няколко години в компания на трима говедовъди от Сливен единия каза – голяма грешка направихме, като всеки от нас си купи силажокомбайн, да го използваме една седмица в годината. Точно обратното бяха направили трима сръбски говедовъди, близко един до друг в това сръбско село. Всеки един от тях бе закупил по един вид от машината необходима за обработка на земята и приготвяне на храната за животните, като се редуваха в тяхното използване, според нуждите им.  В момента на нашето посещение пълнеха силажните ями, тракторите  тъпчеха и правеха всичко друго необходимо. Фермера ни каза, че след два дни почват да приготвят силажа на колегата му.

Какво друго правеше впечатление. Фермата беше разположена на малка площ. Всички постройки имаха подход за лесен достъп до тях. Фуражите също бяха складирани съвсем наблизо. Голямо впечатление правеше чистотата между оборите и празните пространства. Една дъска нямаше, ако ти потрябва за нещо или един сезал да си вържеш нещо.
Чистотата бе толкова голяма, че даже миризмата на сено се усещаше по-силно, отколкото миризмата от оборите, а май такава въобще липсваше. Колкото и да не ви се вярва – освен, че го видяхме, го усетихме и с обонянието си.
И
най-важното. Къщата в която живееше фамилията се намираше между два обора.

Средната дневна млечност на кравите се е от 33 до 36 кг. Интересното е, че периода между отелванията на тези високопродуктивни крави се движи около 400 дни. Породата на кравите е  Холщайн. Използва се сексирана семенна течност от Алтагенетик, а проблемните крави се заплождат естествено, но с бик с отлични качества и със сертификат.

Следва продължение …..

Goedovad

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here