Обезроговяване на животните

Преди 10 години, случайно попаднахме на блога на един от най-добрите ни месодайни говедовъди развъждащи говеда от породата Абърдин Ангус – Павлин Антонов. Или както е познат сред колегите – Линбул. По същото време излезе един учебник по месодайно говедовъдство, ама той си беше направо преписан от предния учебник излязъл преди десетина години. Четейки, какво пише г-н Антонов, веднага неговите материали кръстихме учебника-Линбул. Редовно публикуваме материали от този учебник  и четенето е голямо. Всъщност той помага на своите колеги със знанията и най-вече опита, който е добил с времето.

Сега историята се повтаря отново, но този път при млечното направление. Публикуваме материали на селското момиче от Белгия, което си е направо учебник за млечните фермери. И при двамата фермери – учители, историята е една и съща. И двамата са отишли на фермата, започнали са от А. Стигнали са до Я и са продължили да се учат. Не от учебниците, най-вече от практиката и живота. Публикуваната  статия от Приключенията на едно селско момиче, относно обезроговяването предизвика интерес у нашите читатели, получихме доста запитвания и затова продължаваме с рогата.

Приключенията на едно селско момиче – Обезроговяване на телета/ 7 част

Много породи говеда и овце са естествено без рога. Други пък, за да съществуват имат рога. С развитието на млечното говедовъдство се оказва, че за фермерите по-добре е тези животни да нямат рога.

Рогата се отстраняват, защото могат да представляват риск за хората, обезроговяването  обикновено се извършва с местна упойка  от ветеринарен лекар или обучен специалист.  Отстраняването на по-големи рога обикновено се извършва през пролетта и есента, за да се избегне сезонът на мухите. При много големи рога може да се препоръча “преобръщане” (отстраняване на върха на рога), за да се сведе до минимум кървенето. Обезроговяването в напреднала възраст трябва да се избягва да се прави, тъй като това е труден и болезнен процес за животното. Вместо това, повечето животновъди извършват манипулацията, докато животните са млади, когато процесът е бърз и лесен.

Мотивите, изтъкнати в подкрепа на обезроговяването  на животните, включват следното:

 • Рогата могат да причинят наранявания на хората или други животни.
 • Рогатите животни заемат повече място, причинявайки проблеми при храненето и по време на транспортиране.
 • Рогатите животни може да се нуждаят от специализирано оборудване, като хранилки.
 • При някои породи и при някои индивиди, рогата могат да растат към главата, в крайна сметка да причинят нараняване и дори проникване в черепа.
 • Рогата могат да се счупят, което да доведе до загуба на кръв и потенциална инфекция.
 • Рогатите животни могат да попаднат в капан в огради или растителност, причинявайки си самонараняване.

Аргументите срещу унищожаването включват следното:

 • Премахване на напълно пораснали рога без използването на анестезия е изключително болезнено за животното. Проучване за 2011 г., проведено при 639 земеделски производители, установи, че 52% от земеделските производители съобщават, че ако не се използват лекарства причинява  се болка с продължителност повече от 6 часа, че само 10 процента от стопаните са използвали местна упойка преди рязането, 5% са осигурявали телета с постоперативна аналгезия и че земеделските стопани „изразиха  готовност да платят разходите за обезболяване или да се обадят на ветеринарен лекар, който да извърши процедурата“
 • Рогатият добитък е по-способен  да защитават себе си и малките  си от хищници като вълци и кучета .
 • Рогата осигуряват сигурна точка за поставяне на въже или държане на главата на животното.
 • Рогата са традиционни при някои породи и стандартите за порода може да изискват тяхната наличност.
 • В някои области, рогата имат културно значение, често са украсени или дори изваяни в странни форми.
 • Някои видове яки, които се използват от волове за теглене, изискват наличието на рога.
 • В много горещ климат рогата са полезни за терморегулация и охлаждане.

Govedovad.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here