Преработените храни и здравето?

В света количеството преработена храна се увеличава. Тези храни  съставляват голяма част от световната консумация на храни; ултра преработените храни представляват близо 60% в САЩ и Обединеното кралство, 42% в Австралия и около 24% и 17% в средиземноморските страни като Испания и Италия.

Според учените ултра-преработените храни като например пилешки хапки, сладолед и зърнени закуски са свързани с ранната смърт и лошото здраве.
Учени от Франция и Испания твърдят, че количеството на консумация на такива продукти е нараснало, предаде „BBC“.

Терминът идва от това до каква степен храната е преминала обработка. Най-ниската категория е непреработени или минимално преработени. Тя включва плодове, зеленчуци, мляко, месо, бобови растения, яйца.

Преработените продукти издържат по-дълго без да се развалят и са по-вкусни. Обикновено съдържат сол, масло, захар или са ферментирали. Такива са бекон, сирене, хляб, консервирани плодове и зеленчуци, пушена риба, бира.

Ултра-преработените са преминали по-значителна обработка и често имат дълги списъци със съдържание върху опаковката си, включително консерванти, подсладители и оцветители.

„Ако един продукт съдържа повече от пет съставки, той най-вероятно е ултра-обработен“, обяснява проф. Мария Бес Растроло от Университета в Навара.

Такива са преработено месо или колбаси и хамбургери, зърнени закуски или блокчета, бързи супи, сладки и газирани напитки, торта, шоколад, сладолед, пилешки хапки, готови пайове и пици.

Университетът в Навара в Испания проследява 19 89 души в продължение на десет години. По време на проучването има 335 смъртни случая.

На всеки 10 починали, които консумират най-малко ултра-обработени храни има 16 на такива, които ядат повече от 4 порции на ден.

Второто проучване от Университета в Париж показва, че тези които ядат повече обработени храни имат повече здравословни проблеми със сърцето. Те също са по-склонни да имат и други нездравословни поведения, като пушенето.

Ултра-преработените продукти са вкусни и хората ядат по-големи количества, което води до увеличаване и на телесното тегло. Чрез консумирането на такива ястия обикновено се приемат около 500 калории повече на ден.

Те са богати на енергия, но нямат хранителни вещества и фибри.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here