Развъдната стойност – никак не е просто

Във всяка една от развъдните програми на работещите развъдни асоциации, най-важната част е достигането до развъдната стойност. В отчетите на всички организации вероятно има данни за развъдните стойности на животните и сякаш всичко свършва до тука.

В Нидерландия развъдната стойност е на почит и всеки четири месеца се публикуват новите стойности. За да се гарантира надеждността и качеството на оценката, на всеки две години се извършва задълбочена проверка. Тази оценка се отнася до всички системи, които обслужват оценката на развъдната  стойност.

За да бъде всичко истински, оценката на системата се дава от  двама чуждестранни експерти, които имат много познания и опит с оценките в различни страни. Кооператива  CRV  отдава голямо значение на това, че системите за оценка на разплодната стойност са тествани обективно и професионално. Експертите разглеждат дизайна, работата и вероятността от неточности.През ноември 2021 г. Изследването е  извършено от двама експерти от Германия и Италия с голям международен опит

 И двамата експерти посочват, че системите, използвани от CRV, са функционални и че съдържат достатъчно валидиране. Това означава, че проверките за правилността на оценките на развъдната  стойност са в ред, както по отношение на резултата, така и по отношение на надеждността. Не са направени препоръки за корекции. . Освен това кооперацията получи комплимент за новата система, която експертите определят като „съвременна“.

Източник: CRV,

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here