Кое прави породата Херефорд най-разпространена у нас и по света?

В животновъдството като цяло, подбора на породата, която ще бъде център на фермерски бизнес е от първостепенно значение. От своя страна трябва да бъде избрана така, че да бъде адекватна с условията, които са характерни за мястото, климата и възможностите за изхранване на отглежданите животни.

Несъмнено, най-разпространена порода месодайни говеда в света, на която залагат фермерите е Херефорд. Може да се каже, че това важи и за нашата страна, където породата набира все по-голяма популярност и става предпочитана за отглеждане в месодайните ферми. В този брой ви запознаваме с характеристиките на породата.

  • Произход и основни характеристики

Породата Херефорд е призната в Англия през 1742 г. Тя е една от най-високо приспособимите  и разпространени говеда в световен мащаб. Издържат на ниски и високи температури, различни терени и наклони,  както и на хладен и влажен климат и на по-бедна растителност.

Характеризират се с дружелюбен нрав, висока плодовитост и леки отелвания. Имат добри майчини качества и интензивен растеж в млада възраст.

  • Физически параметри

Породата е средно едра, скорозряла. Имат пропорционално, хармонично и добре развито във всички негови части тяло. Дълбоко и широко. Силно замускулени гръб, поясница, крупа и бутове. Главата е широка и лека. Шията – къса, замускулена  и добре захваната за тялото. Гърдите са широки, дълбоки и бъчвообразни, с издадена напред гръдна кост. Крайниците са широко поставени, къси и здрави. Кожата е мека и еластична, дължината на космената покривка е  според сезона.

  • Цвят

Червено – кафява (тъмночервена) козина с бяла глава, която се предава доминантно. Бели са също шията, гърдите, коремът, краката и китката на опашката. Носно огледало – розово. Копита – восъчно жълти.

  • Конкретни физически данни

Височина на тялото при холката при завършен растеж:

Крави – 130-140 см.
Бици   – 140-150 см.

Живата маса на кравите е 600-750кг., а биците 900 -1150 кг. Живото тегло при отелване е 30-32 кг. Среднодневен прираст 850-950г., при интензивни условия – 1200г. Кланичен рандеман 63-68%.

Полова зрялост достигат на 10 м., стопанска –  на 15 м. Първо отелване на 24 м. Плодовитост: 90-93%. Продължителност на експлоатацията до 15 г.

Ако трябва да обобщим, защо породата Херефорд е предпочитана у нас и по света, може да кажем: леко протичане на отелването, ниска смъртност на телетата, висока плодовитост и дълголетие. Кравите Херефорд най-добре усвояват грубите фуражи. Месото има нежна структура и се характеризира с мраморност.

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Kuce marka za balkana no nisto povece.za predi 200 godini dobra bese.slanina malak randiman ne nadva kato limouzin no koito ne znae ste gi probva do kato razbere

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here