Приспивните песни за кравите увеличават млякото

През последната година, в кризата с високите цени на фуражите, непрекъснато се получават съвети как да се увеличи млякото, без да увеличим или подобрим дажбата.
Един опит на полски учени показа, че при доене на кравите и слушана от тях приспивна музика, добитото мляко се увеличава.
Това не е първия случай за публикуване на подобни съобщения.
Имахме такива и от Русия, дори там се каза кои са и най-„млекодаващите” песни.

Какво научаваме от полските учени от катедрата по животновъдство на Зоотехническия институт на Варшавския университет по естествени науки.

Говедата са изложени на различни видове стрес, което се отразява особено негативно на високопродуктивните крави. Когато са подложени на стрес поради метаболитни и психологически процеси, млечността намалява, намалява се съдържанието на протеини и мазнини.

Шумът е един от основните стресови фактори, така че, говедата трябва да се отглеждат в спокойна среда. Кравите, които чуват звуци при 80 dB ядат по-малко, стават неспокойни и имат по-висок пулс. Понякога има и нарушение на функциите на репродуктивната система.

В допълнение към нивото на звука, важен е и жанрът на музиката, която влияе на животното. Това е особено добре илюстрирано от проучвания върху говеда, които показват, че кравите реагират физиологично на различни музикални жанрове, от класически и хард рок до латиноамерикански мелодии.

 Какви са  данните от проучване на 10 крави от породата Джърси, като всеки ден се възпроизвежда различен жанр музика (песни в произволен ред) чрез високоговорител, инсталиран в центъра на доилната зала. Кравите се доят ежедневно, като се проследяват ключови параметри като млечност и поведение.


Джаз:
Млечност 44,48 кг,
7 крави показаха отпуснато поведение и
3 са леко възбудени.

Поп музика:
млечност 38,8 кг,
6 крави леко възбудени,
а 4 слушаха с удоволствие.

Класическа музика:
млечност 43,5 кг,
всичките 10 крави потънаха в състояние на нирвана,
а 5 от тях започнаха да преживят.

Опера:
млечност 34,54 кг,
9 крави – спокойно поведение,

Рап:
млечност 42,11 кг,
3 крави са спокойни,
3 са малко притеснени,
4 крави са зашеметени (лутащи очи, повдигнати уши).

Приспивна песен:
млечност 48,26 кг,
пълно отпускане – 1 крава,
10 заспали.

Тежък метъл: млечност 46,84 кг,
9 крави показват повишена бдителност
и само 1 не обръща внимание на тътен и писъци.


Предоставената информация предоставя преглед на това кои музикални жанрове са най-/най-малко стресиращи за добитъка.

Най-висока млечност е отчетена в контролната група (без музика), въпреки, че веднага е последвана от един от музикално-лиричните жанрове – приспивна песен. Авторите отбелязват, че животните – в този случай кравите – могат да имат индивидуални музикални предпочитания, точно като хората.
Като цяло класическата музика е добър избор за млечна ферма.

Друго проучване обаче подчертава благоприятните ефекти върху млечността от крави, слушащи Хари Потър.
В друго проучване индийската инструментална музика показа 12,64% увеличение на млечността.

Рок музиката очевидно има обратен ефект.  Подобни ефекти се наблюдават и при включването на африканска перкусионна музика, където присъстват полиритми, дрънкалки, гонгове.

Въз основа на примерите може да се заключи, че музикалните жанрове със заглушен естествен звук (като класическа или релаксираща музика) са най-добрият и най-сигурен избор както за едрия рогат добитък, така и за хората. Бързата, тежка и ритмична музика може да бъде контрапродуктивна, както и постоянният източник на шум. .

Въз основа на статия на група автори (Патриция Циборовска, Моника Михалчук. Дамян Бен), публикувана на портала www.mdpi.com.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here