Тенденциите на пазара на фуражи през 2022 г

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM,
който продължаваме с материала:

Тенденциите на пазара на фуражи през 2022 г

Какво да очакваме през 2022 г.?  Тънките места в глобалните вериги за доставки доведоха до високи разходи за суровини и фуражни добавки, които ще продължат да оказват влияние върху рентабилността на фуражната индустрия през новата година.

В разгара на пандемията от COVID-19 всички индустрии по света усетиха въздействието на изключително сложните вериги за доставки.

„Земеделската индустрия имаше няколко въздействия, които доведоха до огромни прекъсвания на веригата за доставки както на вътрешния, така и на международния пазар: натрупване на стоки, включително фуражи, недостиг на основни фуражни съставки и свиваща се работна сила“, каза Констанс Кулман, президент и главен изпълнителен директор на Американската асоциация на производителите на фуражи (AFIA).

Сега, почти две години по-късно, глобалните вериги за доставки продължават да се борят и са „вероятно в най-лошото си състояние от началото на пандемията“, каза Дан Ковалски, вицепрезидент на Центъра за знания на CoBank в своя тримесечен доклад за четвъртото тримесечие на 2021 г.

Силните нива на ваксиниране, стабилното икономическо възстановяване и ненаситното потребителско търсене не отслабиха въздействието на COVID върху пазара, но по някакъв начин дори го засилиха, тъй като прекъсванията на веригата за доставки и недостигът на работна ръка продължават.

Как тесните места във веригата за доставки и нарастващите цени на суровините ще се отразят на диетолозите и производителите на фуражи през 2022 г.?

COVID ПРОДЪЛЖАВА ДА СЪЗДАВА ПРОБЛЕМИ ЗА ПРИСТАНИЩАТА

Държавите по света се борят с транспортни и логистични предизвикателства, причинени от нарастването на електронната търговия поради пандемията, затварянето на предприятия и множество променливи фактори, които правят невъзможно намирането на квалифицирана (и желаеща да работи) работна сила.

Задръстванията на пристанищата и високите навло ( Плащане за предоставено право на наемане на кораб или за използване на част от него за превоз на товари – например цената на контейнера се е увеличила повече от три пъти от миналата година) доведоха до забавяне и пропуснати печалби.

През август 2021 г. използването на корабни контейнери нарасна с 20%, но в същото време времето за изпълнение се увеличи с 20% – повече контейнери се използват, без да се превозват повече товари, според Ройтерс.

В пристанищата на САЩ закъсненията се дължат на недостиг на товарачи, оставяйки товарните кораби на котва в морето и корабните контейнери, пълни с вносни стоки, неактивни. Това също доведе до връщането на празни контейнери .

Проблемите с пристанището не само създават финансова тежест за, но и затрудняват изпълнението на поръчки от международни и местни клиенти навреме. Тъй като повече от 20% от селскостопанските продукти се изнасят в чужбина, е наложително страната ни да работи бързо за разрешаването на тези проблеми.

COVID-19 причини затварянето на две от най-натоварените китайски пристанища през 2021 г., което доведе до „задръствания и закъснения по глобалните морски маршрути.

НЕДОСТИГЪТ НА РАБОТНА РЪКА УДРЯ СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Транспортната криза във веригата на доставки не се ограничава само до пристанищата. Железопътните линии имат ограничен трафик, за да се справят с недостига на контейнери в своите железопътни депа. Държавите нямат достатъчно шофьори на камиони, които да транспортират продукти, или работници, които да изпълняват критични задачи в подкрепа на производството на храни.

Пандемията на коронавирус засегна всеки етап от нашата верига за доставка на храни, от производството на стоки до преработката и доставката.

В Обединеното кралство Brexit до голяма степен доведе до недостиг на до 100 000 шофьори на тежкотоварни автомобили, според Асоциацията на пътните превозвачи (RHA). Агробизнесът е изправен пред предизвикателството не само да транспортира суровини и готови продукти, но също така и пред търговците на дребно и доставчиците на хранителни услуги, които получават хладилни стоки като месо, яйца и млечни продукти, оставяйки рафтовете на хранителните магазини празни, а ресторантите променят менюто си.

Около 400 000 шофьори на камиони са изчезнали в Европа.

Животновъдството отдавна се бори с недостига на работна ръка, но пандемията изостри проблема. Фуражната индустрия се бори да запълни свободните места в производствените предприятия с квалифицирани работници.

Междувременно фермерите нямат достатъчно работна ръка за прибиране на реколтата, а месопреработвателните предприятия трудно намират и обучават работници за обслужване на технологични линии.

РЯЗКО ПОКАЧВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА СУРОВИНИТЕ И ДОБАВКИТЕ

Нарушаването на веригата за доставки води до рязко покачване на цените на суровините и фуражните добавки, което намалява рентабилността на фуражната индустрия.

От есента на 2020 г. глобалните цени на зърното се покачиха до 10-годишни връхни точки, стимулирани от икономическото възстановяване и рекордно ниските крайни запаси (достигнато е седемгодишно дъно на световните запаси). Има малко признаци за отслабване на настоящата тенденция на фермерския пазар до пролетта на 2022 г.

Цените на зърното се стабилизираха след летните върхове. Въпреки това цялото внимание е насочено към резултатите от реколтата през 2021-2022 г. и сеитбата през 2022 г. във водещите страни производителки на зърно.

Ако сътресенията на световните пазари на зърно продължат, диетолозите може да се изкушат да купуват повече местни суровини, което води до по-голямо разнообразие от използвани съставки.

Тъй като фуражите представляват до 75% от цената на животновъдните продукти, високите цени могат да накарат производителите да променят формулировките по начини, които могат да повлияят на качеството на фуража и продуктивността на животните.

КОЙ ПЛАЩА?

Някои смятат, че веригите за доставки ще се стабилизират до средата на 2020 г. Ръстът на разходите, който доскоро беше частично ограничаван от бизнеса, скоро ще премине към крайния потребител.

Инфлацията е описана като временен или “преходен” симптом на ефектите от пандемията – поне от онези, които се интересуват от успокояване на обществото – и в крайна сметка ще се стабилизира през 2022 г., но може да доведе до “по-висока базова инфлация” в дългосрочен план.

Въпреки всички предизвикателства, източници казват, че фуражната индустрия като цяло е оптимистична за 2022 г., като отчита рисковете, но се научава как бързо да се преструктурира, остава гъвкава и желае да разчита на стратегии за смекчаване на последиците в очакване на непредвидени обстоятелства.

4 ГОРЕЩИ ТЕМИ ВЪВ ФУРАЖНАТА ИНДУСТРИЯ ПРЕЗ 2022 Г

Африканска чума по свинете : Надвисналата заплаха от смъртоносен вирус по свинете, разпространяващ се в Северна и Южна Америка, поставя правителствата, свиневъдите и всички в индустрията в повишена готовност.

Климат : Смущенията, причинени от екстремно и непредсказуемо време, не само застрашават наличието на съставки и здравето на животните, но също така засилват фокуса върху устойчивото, екологично съобразено селскостопанско производство.

Регламент : Забраната от 2022 г. за цинков оксид в диетите за млади прасета в Европа ще стимулира нови решения за хранене и управление за поддържане на производителността и здравето на свинете.

Хуманно отношение към животните : Потребителите продължават да оказват натиск върху търговците на дребно и производителите на храни да подобрят хуманното отношение към животните и обработката, тенденция, която все повече ще се отрази на производството на фуражи.


редактирано от Елена Бабенко специално за soft-agro.com .


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here