Хранене на кравите през зимата

Тези съвети получиха румънските говедовъди в началото на зимата. Независимо от това, че Румъния е в топ десет на Европа по отношение на отглежданите брой крави – над 1 010 000, все още продуктивността на животните е ниска /средната млечност в Румъния е по-ниска отколкото в България и е около 3550 кг средно от крава/, стопанствата в по-голямата си част са малки. Още повече,че за следващия период на развитие на ОСП в Румъния се набляга  за заздравяването на най-малките стопанства. Последните нормативни документи и помощи са приоритетни за  фермери, които трябва да направят стопанствата си, за  отглеждането на  от три до девет крави с приплодите. Ето защо този материал за някой ще е като детска книжка, но за много други вероятно ще бъде от полза. Всъщност повторението е майка и на знанието.

Говедовъд

При храненето на млечни крави през зимата трябва да се вземат предвид редица принципи, за да се гарантират хранителните изисквания на едрия рогат добитък отглеждан на закрито. Само една дневна дажба, която е внимателно обмислена ще осигури добро производство на мляко и по този начин постоянни приходи през зимата.

Кравите трябва да спазват биологичен график от 24 часа в денонощието, когато става въпрос за хранене и като количество и качество. Желанието на всеки говедовъд е производството на мляко да остане еднакво през цялата година, затова трябва да обърне по-специално внимание на храненето през зимата и някои по-специални изисквания на животните през този сезон.

Храненето на кравите е основният фактор, влияещ върху производството на мляко, но е и средно около 60% от годишните разходи във фермата. На територията на Румъния, кравите обикновено се отглеждат в обора през периода 15 октомври до 15 април. Тези срокове може да се изменят в прюс или минус 10-15 дни. Храненето на кравите по това време е фокусирано върху вида и обема на фуражите, които се свеждат основно до-силаж, к.ф и сено. Дневната дажба за крави включва: сочен фураж 40-50%, сено-30-35% и 20-40% концентрати. В равнините люцерновото сено преобладава, дават се също така и смес от бобови растения и треви, отглеждани в ливадите. В полупланинските райони се произвежда детелиново сено и сено смес от бобови растения и треви. В планинските райони преобладава естествено сено. Обема на сеното дадено дневно на крава е 10-12 кг. Сеното трябва да се дава в количество от около 2 кг на 100 кг живо тегло. През целия период в обора , което отнема около 180 дни (6 месеца), ние трябва да осигурим необходимите около 2 до 2,3 тона сено / крава.

Каквито и да са обстоятелствата, трябва да се осигури минимум 3 кг сено за крава на ден, а останалата част може да бъде запълнена с овесена слама, ечемик, пшеница, царевица на кочани.

Храненето на дойните крави е по-различно от другите категории крави. Тук основна храна е царевичния силаж – от 25-35 кг за крава на ден. Изчисленията показват нужда от около 6.5 тона силаж за крава в периода. Сред тревните храни – основно сено, може да се използва ливадно сено, люцерна и Лолиум, като трябва да се има в предвид, че от първи откос обикновено не може да се направи сено или ако се получи, то ще е с ниска хранителна стойност. Добавянето в дажбата на кравите кръмно цвекло е добро решение в малките стопанства, защото те обикновено не са в състояние да произвеждат царевица за силаж, така че това може да се компенсира с 15-20 кг кръмно цвекло на ден за едно животно. Също така за млечните крави може да се използват и остатъци от производството на бира – бирена каша и по-малко бирена мая или парченца изсушено цвекло в количества от 10-15 кг на ден.

На крави с дадени над 10 кг мляко на ден се дава и концентрирана смеска.
На тези с производството на мляко между 10 и 20 литра на ден се препоръчва да се дава концентриран фураж от 200-250 грама на литър мляко.
Произвелите над 20 литра мляко на ден, трябва да получават по 300-400 г концентрат за литър произведено мляко.

С концентрирания фураж се осигурява енергия за балансиране на протеините. Концентратите могат да бъдат под формата на фуражни смески, комбинирани фуражи произведени в заводите, рецепти за специфични категории говеда. Смеската трябва да е разнообразна и да включва царевица, слънчоглед, ечемик, пшеничени трици, сол).

Кога кравите трябва да се хранят през зимата.
– Храненето на кравите, когато е много студено, с температури под нулата, се препоръчва да се направи в късния следобед или привечер. По този начин ще се гарантира, че енергията на фуражите в тяхното разграждане в първите 46 часа след хранене ще осигурява подкрепа на животното с топлина през цялата нощ.
Как може да се икономиса при зимното хранене на крави.Разходите за фуражите могат да бъдат намалени, ако животните в обора са разделената в зависимост от техните килограми, възраст и като цяло техният апетит. Трябва да се има и в предвид, че слабите крави изискват повече енергия, отколкото дебелите крави. Кравата която има повече подкожна мазнина, ще има по-добра способност да понася студ. Крави, които губят тегло преди отелването раждат телетата по-слаби, остават не жизнеспособни и трудно се възстановяват след бременността, което означава и по-малко мляко.

Още едно условие трябва да се спазва при зимното хранене – да се осигурява хранителен фронт за всяко животно. Защото конкуренцията между животни, често води по-плахите и по-младите животни да се доберат последни до хранилките и съответно да останат гладни или да поемат само груби фуражи. Източник:Hamariweb.ro

2 КОМЕНТАРИ

  1. Те румънските говедовъди не получават само съвети в началото на зимата, ама айде да не разриваме. Хубава статия. Вярна.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here