МЗХГ – Представяне на кабинета. Започва се работа

Съгласно програмата на МЗ на 11.01.2022г от 14.30 ч министърът на земеделието –
г-н Иван Иванов, ще представи на фермерите и обществеността новосформираният екип на МЗ. Това означава, че съвсем нормално е от сряда да започне да се чува „гласът” на министерството.

Фермерите имат много проблеми, които се задълбочават с всеки изминат ден и едва ли изпълнението на графика за изплащането на субсидиите са най-важното нещо за тях. Те искат в дългосрочен план да знаят, какво ги очаква, какви ще са техните задължения и съответно в какво ще се изразяват помощите било от държавата или ЕС.

Просто не може да се спасява всеки ден нещо, което отсега се вижда, че е загубено. Не може да се махат животни или продава земя, за да се закърпи положението, не може да се вземат кредити без визия за връщане.

Декларираният приоритет на ЕС за лансиране на малките семейни ферми, е отпреди няколко години назад.
Днес ситуацията е съвсем различна.
Ще може ли семейна ферма с 220-30 крави да издържа семейството. Какъв трябва да е оптималния брой крави, които трябва да се отглеждат за бъде фермерът добре. Каква трябва да е продуктивността на животните и къде са резервите за намалението на разходите.

Идва и най-важния въпрос – осигуряването на хранителното продоволствие на страната.

От последните справки се вижда, че се задоволяваме с редица храни на около 20-30%. Информацията за другите страни показва, че там също се намалява производството на храни. Нидерландия вкарва 25 милиарда евро за намаление на броя на животните, което означава и по-малко месо. При всички случаи, ще има хранителна криза, още повече, че китайци и индийци вече не се хранят само с ориз.

За да се изпълни, поне част от гореказаните неща /това е казано от фермерите/ и още много подобни, земеделието трябва да има водач, който да поведе фермерите. Ако трябва, дори гегата трябва да влезе в действие.

Г-н Министър, сега е ваш ред.
Да знаете, че фермерите чакат с нетърпение първите мерки, които ще предприемете за укрепване на сектора, за де се избегне  хранителна криза в страната.

Govedovad

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here