Как реагират комшиите / Хранителна Криза: Страховете Нарастват

Всяка държава в днешния ден трябва да се притеснява за хранителните  си запаси. Все пак най-важното за народа е хляба  и зрелището, колкото и староримски да звучи. Ето защо и обществото иска да знае какво е състоянието на ресурсите при храните.

Спилиос Ливанос  отговаря на въпроса за хранителното продоволствие  на Гърция така:
– «Нямаме проблем с продоволствената сигурност у нас. Имаме производствена машина и инфраструктура, за да имаме това, от което се нуждаем. Подобни проблеми вероятно ще възникнат в други страни. Ние нямаме такива проблеми, но предвиждаме и работим в тази посока, така че във всеки един момент да сме готови да направим това, което трябва в дадената ситуация. Ние правим всичко. Но досега, въпреки факта, че сме изправени пред множество кризи, ние правим това, което трябва да направим с адекватността “  – подчертава  г-н Ливанос в скорошно интервю пред СКАИ.

Запитан за увеличението на производствените разходи, той отбеляза, че повишенията на цените идват от чужбина и че правителството се опитва по всякакъв начин да подкрепи гръцкия производител и припомни мерките, които са взети.

  • Спиране на плащането на такси за комунални услуги (SGI) за земеделски предприятия чрез внасяне на изменение съвместно с Министерството на околната среда.
  • Намаляване на ДДС върху фуражи от 13% на 6%. Изпълнение – 2022 г.
  • за първи път от 2016 г. на възстановяване на акциза върху горивата за кооперативни производители, производители, занимаващи се с договорно земеделие и млади фермери и животновъди, т.е. общо около 200 000 фермери.

Относно повишаването на цената на торовете, г-н Ливанос посочи, че земеделските производители, организирани в групи и кооперации, могат и купуват на по-ниски цени и целта на правителството и министерството е да засилят усилията за навлизане на колкото се може повече фермери в колективни схеми.


Б.А. Хляб и зрелища“ (на латински: panem et circenses) е метонимен израз за повърхностни средства за успокояване. В политически контекст, фразата се отнася към методи за печелене на обществена подкрепа, основани не на добро управление, а на отвличане на вниманието или задоволяване на краткосрочни, несъществени искания на населението. Фразата произхожда от политическия живот в древния Рим. Уикипедия

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here