Ще стане ли Холщайна със сив цвят

През последните месеци единственото нещо, което интересува говедовъдите, е тяхното оцеляване. Става дума за фермите, животните и хората. Това обаче не означава, че науката не трябва да работи. По света се случват доста интересни неща и то най-вече в областта на генетиката при животните.

Преди няколко дни видяхме във фейсбук снимка на две сиво-бели телета. Свързахме се с господина публикувал снимката. Оказа се, че той е нидерландец и със съпругата си – наша сънародничка, живеят в България.
Той, макар и да не е потомствен говедовъд, като всеки холандец е любител на кравите. На нашата молба да ни предостави източника, той се отзова веднага и ще се опитаме да ви запознаем накратко с тези крави със сиви петна.

 Преди известно време писахме, че в момента върви програма за белосване покривите на говедовъдните ферми в Нидерландия. Дори НСГБ внесе това, като предложение за прилагане през следващия програмен период. Оказа се, че новозеландците са отишли още по-напред и работят за белосване на кравите. На всички е ясно, че това е превенция в борбата срещу високите температури.

Изследователите са дали на кравите от Холщайн сиви петна вместо черни, използвайки техниката за редактиране на ДНК CRISPR. В резултат на това,  те абсорбират по-малко топлина и рискът от топлинен стрес намалява. 

Редактирането на ДНК е обещаваща техника, която ни позволява бързо да подобрим добитъка и да се адаптираме към променящите се климатични условия. В глобален мащаб дори най-скромните подобрения в производителността от по-светло оцветените крави се изразяват в значителни ползи за околната среда.

В Нова Зеландия, топлинният стрес се появява в 20% от кравите, които се доят. Това се отразява негативно на добива. Топлината също намалява плодовитостта. Когато е много горещо, кравите забременяват по-трудно, а млечните крави трябва да имат теле всяка година, за да се поддържа производството на мляко.

Животните с черна или почти черна козина, като млечните крави Холщайн Фризия, вероятно са най-засегнати от топлинен. Учените си поставят за задача да получат животни с по светъл цвят на косъма. Тази по-светла козина е резултат от малка промяна в ген, участващ в пигментацията, наречен PMEL.

Кръстосването няма да донесе животни с желания ефект. Ето защо се  използват  техниката CRISPR и модифицира гена PMEL в клетките на кожата на плода от мъжка холщайн фризийска крава, които са  отгледани  в петриеви панички. След това изследователите са използвали техника за клониране, за да създадат ембриони, които могат да имплантират в утробата на крава. От това се раждат две телета, и двете с доста различен цвят.

Едно от телетата е  евтаназирано малко след раждането, докато другото умира от инфекция след четири седмици. Тези здравословни проблеми вероятно са резултат от процеса на клониране, а не от редактирането на ДНК. Тъй като клонирането не е необходимо, за да се направят крави CRISPR, екипът ще избегне тази техника, когато започне да прави повече телета с желаното редактиране на ген в бъдеще.

Изследванията показват, че преобладаващото бяло при говедата  регулира по-добре телесната температура и кравите имат по-малко периоди през горещите дни на намаляване на млякото в сравнение с крави които имат преобладаващо черно. Следователно подходът на новозеландците може да работи. Ефектът обаче може да бъде доста малък, особено за крави, които имат достъп до сянка.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here