Какво чете евроговедовъдът

Ето какво четат евроговедовъдите най-много. Оказа се, че това е един материал свързан с обработката на копитата на кравите. Този показва, че интереса за обработката на копитата на кравите е голям и еврофермера го слага на първа позиция при отглеждането на кравите.

След обработка на копитата на кравите във френска ферма, на голям брой от тях падат рога на предните копита на кравите или както казваме ноктите .., станок

Години наред фермерът разчита за подрязването на копитата на опитен специалист. След неговото пенсиониране, фермерът решава да си купи станок за подрязване на копитата  и след изкаран курс, сам да се захване с подрязването.
Купеният станок  има три електрически подемника: за задните крака, предните крака и коремния колан.

По време на първото подрязване в новия станок, фермерът фиксира предните крака, и започва работа.
След десет дни  на няколко крави  ноктите на предните крака се пукат, и някои от тях падат.

Следващите седмици ги последват много повече животни. Фермерът  отбелязва, че животните не са тежко куцащи, което означава, че не са изпитвали силна болка. Въпреки това  десетки животни са отстранени или евтаназирани преждевременно.

След изключване на всички  други възможни причини, остава неправилното захващане и разположение  на предните крака. Ветеринарните лекари установили, че грешният начин на фиксиране спира отчасти   кръвоснабдяването и нервната проводимост към нокътя, което в крайна сметка го е повредило. Фактът, че нервите също са били увредени, обяснява, че кравите почти не са изпитвали болка.

Собственика иска да му бъдат възстановени щетите от над милион евро от производителя на станока за подрязване. Производителят . е предоставил само холандско описание със станока.  Животновъда смята, че  е трябвало да се доставя ясно и многоезично ръководство с илюстрации.

Изтомник: Landbouwleven

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here