Преработка сурово краве мляко – ноември 2021 г

От няколко години  от НСГБ издигат лозунга –

ДА СПАСИМ БЪЛГАРСКОТО МЛЯКО

Досега сякаш намирахме някакви начини и се минаваше, както се казва, между капките. През ноември 2021 се видя, че всички резерви по отношение производството на сурово краве мляко са изчерпани. В млекопреработвателните предприятия са влезли и преработени 45 942 тона мляко. И това е най-малкото количество мляко преработено през последните три години. Към това трябва да се добави, че изоставането за същия период в сравнение с миналата година  – е 12 000 т и няма да достигнем миналогодишното производство на мляко.

На практика основните количества мляко се преработват в регистрираните мандри /данните от справката/, много малко количества мляко се продава, чрез млекоматите, също малко се продава директно от фермите и малко повече мляко се продава в шишета и под форма на сирене.

През месец ноември на 2021 г е преработено, както вече казахме 45 942 т сурово краве мляко. Това е по малко с 3514 т в сравнение октомври 2021 г и по-малко с 2365 т в сравнение с месец октомври.

Недостига на мляко и новата икономическа обстановка в сектора предизвикаха увеличение на изкупните цени на млякото през месец октомври, ноември и декември.

За съжаление обещания ръст на цените от млекопреработвателите не се случи и в момента цените са декемврийски на нива 70-85 стотинки. Интересното е , че формулата на даващите по-големи количества мляко да получават по-висока цена, вече не важи. Изведнъж всички станаха равни пред цената на млякото. Всичко това предизвиква разговори между фермерите за промяна в начина на определяне на цените.

Съвсем нормално е при по малко преработено мляко да се произведат и по-малко млечни продукти. Намаление в сравнение с месец октомври имаме при производството на сирене, сметана, масло и  мляко с добавки за пиене. Най-голямо е намалението при сиренето – 463 т. при произведени 6116 т всичко през ноември. Минимално увеличение има при производството на мляко в кутии и заквасените млека.

Произведеното през ноември имитиращо сирене е 982 т, което е с 229 т по-малко от октомври и 147 т в сравнение отпреди една година.

 Нещо като изводи:

 • Кризата в млечното говедовъдство ще се задълбочи, което означава намаляване на производството на мляко
 • ще се наложи кардинална промяна в начина на изкупуване на млякото и нов начин на ценообразуване
 • времето на имитиращото мляко сякаш свършва

Резултата:

 • през месеца е произведено по 874 грама сирене на човек
 • Loader Loading...
  EAD Logo Taking too long?
  Reload Reload document
  | Open Open in new tab

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here