Промяната дойде, но ще я има ли

От няколко месеца непрекъснато говорим за промяната.  Фермерите са работливи хора. Капиталистическият цитата – „времето е пари” не им е от любимите, защото една крава започва да се изплаща след като навърши три години. Но в днешното време те нямат време за чакане и съответно се активизират за да защитят своето.

Срещнахме се с г-н Бончо Бончев, фермер-животновъд от гр.Руен. Нищо, че е добър архитект, земеделието е в кръвта му. Той сподели с нас следното:

Преди две седмици се опитах да набера информация от колеги-животновъди, относно изключените площи по СЕПП, както и причините за това. От няколко запитвания, чрез постове във Фейсбук, се получиха шокиращи резултати, от което ми стана ясно, че повредата не е в „моя телевизор”. Профилът ми бе залят със съобщения и снимки на изключени без причина пасища на животновъди от цялата страна, като внимателно съм създал контакти с всички обадили се и поддържам с тях постоянна връзка.

Като правило, всички сме изключени без да бъдем информирани, без да се ходи на място и за случилото се разбира, когато видиш, че подпомагането по СЕПП го няма. При такива площи се налагат санкции.

  В СЕУ може да се генерира възражение, което обаче е канализирано и отива точно при тези, които веднъж са те отрязали. С други думи, по подаденото възражение от фермера не се случва нищо, сякаш няма подадено възражение. В следващото развитие на възражението обаче се случва нещо. Санкцията е в трикратен размер от установената нелегитимна площ и ако същата е по-голяма следва 3-годишно наказание. След това животновъдът е даден на прокурор и се третира като престъпник. С тази бухалка, ситуацията колкото и да беше тежка за всички вече стана нетърпима.

Сами виждате, че тези последствия никак не се връзват с благите министерски приказки – поне досега. Една и съща дирекция в министерството отговаря за теренните проверки, поддържането на слоя по СЕПП, контролира дейността на всички областни дирекции и общински служби, извършва проверки по жалби и сигнали и т.н. … и така 20 години без промяна.

Не е ли това формула за корупция?

Съвсем правилно, един бивш министър се беше заканил, че ще направи служба вътрешна сигурност в МЗ. Дошло е време да сте разчистят авгиевите обори.

Понеже главното лого на управляващите е – Продължаваме Промяната, решихме да създадем група от колеги /в унисон с това, което се тръби от сега управляващите – група, диалог, решения/ и да подготвим материали от това, което се е случило и продължава да се случва с фермерите,  при решаване на редица въпроси свързани с управлението на фермата и изпълнението на поетите задължения към институциите.

Събраните материали от реалния живот на животновъда, с общ масов сигнал, ще бъдат внесени най-напред до  новия министър и неговия екип, а след това имаме готовност да внесем нещата в Европейската комисия по земеделие на Европейският парламент, защото ние не сме престъпници за каквито ни имат в момента в МЗ!
Други са престъпниците и трябва да стане ясно кои!

Знаете ли, че в ЕК отдавна говорят за въглеродно земеделие, зелени сделки, а ние ще ги занимаваме с корупция, но няма начин. Не може да допуснем повече скриване, потулване, заличаване и то, както го искат от министерството – тихо.
Ще фалираме и ще мием чинии в Германия, но няма да е тихо!

В разговора с г-н Бончев разбрахме, че телефона и пощата му са пълни със случаи на неправда спрямо фермерите.
Ще публикуваме част от тези случаи.

Които иска да участва в изготвяне документа с проблемите на фермерите, може да се свържи с г-н Бончев на тел: 087 611 23 35

Говедовъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here