Рекорд за говедовъдна ферма “Матеви”

Това което ще прочетете не е взето от лъскавите говедовъдни списания на Германия и САЩ. С радост и за нас, ще ви запознаем за производствени резултати в наша, българска говедовъдна ферма.
Става дума за фермата на фамилия Матеви, намираща се  в гр. Меричлери.

Преди десетина години, бе първата ни среща с г-н Паско Матев във фермата. Всичко беше подредено, работещо. Правеше впечатление голямата чистота в стаята на управителя и стаята на гледачите. Въпреки, че всичко се правеше като по учебник,  нещо не достигаше. Кравите даваха мляко, като селските крави и понеже не излизаха на паша, себестойността на продукцията беше ниска.
От проведения разговор се разбра, че трябва да се почне сякаш от начало. Сформиране на добър екип, промяна в технологията на отглеждане, внос на животни, коренна промяна в храненето и култ по отношение на репродукцията.

Като добър бизнесмен г-н Матев не наложи екстремно темпо за изпълнение на всичко това. Направи се корекция в оборите, навесите и хранителната пътека. Местата в доилната зала се увеличиха, коренна промяна в производството на фуражите, тяхната заготовка и съответно използването им.

Във фермата бе ”командирован” и внука му – Мирослав Матев, елитен наш състезател по риболов. Привлечен бе и Кирил Кирилов – един изключителен специалист по отглеждане на крави. Изкарал дълги години в елитна ферма в чужбина, попил всичко от наши светила във ветеринарната медицина – проф. Наско Василев и д-р Никифоров. И най-важното, носещ големия хъс за работа. Преди няколко години, когато пристигна във фермата ми каза:
– “Няма да се спра, докато не стигна резултатите на бате Минчо / големият наш фермер говедовъд Минчо Иванов от с.Кортен/“.

Мъдростта, младостта и професионализма побеждават

Мъдростта, младостта и професионализма побеждават

Екипът започва работа  под зоркото око на всевиждащия г-н Матев.
Като начало – внесоха се юници от Литва. След няколко години, още една партида от Чехската република.
От няколко години се използва сексирана семенна течност от канадски бици. За малките телета се полагат  изключителни грижи, за юниците още по-големи. Репродукцията е издигната в култ.

Преди няколко месеца Кирил ми се обади по телефона за да се похвали:
– “Току що проверихме кравите с доц Фасулков от ТУ – Ст. Загора. Страхотен резултат – от 19 осеменени крави имаме 17 бременни. Кой казва, че в България не могат да се случват хубави неща в говедовъдните ферми”.

Вчера телефона ни звънна и чухме гласът на Киро отново:
– “Обади се бати Минчо, плътно зад него сме. Сега приключихме доенето и нашата крава Чешки Едно- 311058 вчера е дала 73.750 кг мляко. Страхотно, това си го мечтаех от години, няма да мога да спя довечера. Тази крава е внесена от Чехия. Сега е на четвърта лактация. Отелена е преди 35 дни. Телето е женско и баща му е елитния  канадец Делта Вета.
От датата на отелването – преди 35 дни, кравата е дала 1998 кг мляко, с други думи средната и  дневна млечност е 57 кг.

В момента има група от скоро отелени юници.
Вчера  също рекорд и при тях – от 16 крави са дали 880 кг мляко или средно по 55 кг. Имаме и други рекорди, е не трябва да е така, но от крава Латвия, която дълго време не можахме да я заплодим за 715  дни  получихме 23 000 кг мляко или средно за този период по 32 кг. Чувам, че щели да ни искат теле от крава годишно, което е необяснимо за мен.

Някой ще каже, че не казвам каква е млечността на цялото стадо. Няма тайна, когато резултатите са добри – вчера имаме получено 4100 кг мляко от 134 крави или средно близо 31 кг.
И накрая искам да кажа, че борбата идва с храната, както каза един наш борец / между другото бащата на Кирил е един от най-добрите треньори по борба в страната/. За дажбите на кравите ни се грижи перфектния диетолог Красимир Бобов. Пожелавам на всеки фермер един такъв съветник като г-н Бобев да посещава фермата му”.

Поздравяваме г-н Паско Матев с постигнатото, това не трябва да бъде  върха за неговия екип. Има и по-високи коти. Все пак кортенската ферма вчера е приключила с 34 кг мляко средно от крава. И то не от една, а от над 1000 бр.

Очакваме и отговора на г-н Минчо Иванов.

Govedovad.com

19 КОМЕНТАРИ

  1. Браво,момчета! Поздравленията са за Мирослав Матев и д-р Кирил Кирилов! Заслугата за постигнатите резултати е изцяло тяхна. Браво и още по-големи успехи,момчета! В една фирма,когато има добра комуникация и екипност, се постигат добри резултати. Дано трудът ви бъде признат и оценен.

  2. Браво,момчета! Поздравленията са за Мирослав Матев и д-р Кирил Кирилов! Заслугата за постигнатите резултати е изцяло тяхна. Браво и още по-големи успехи, момчета! В една фирма, когато има добра комуникация и екипност, се постигат добри резултати. Дано трудът ви бъде признат и оценен.

  3. Простотия че, дрънчи. Тя не може да изпие 73л.вода.представям си и масленноста 0.450.Не е нормално за да е истина. С извинение….. Разбирач.

  4. И се радват на ср. Млечност от 31 кг!!!!!!!! Значи половината крави дават по 15 лт

  5. Браво! Селекцията е важна. Във футбола и в политиката май още не го разбират.

  6. Браво на работещите фермери а ония фермери дето само плЧчат за пари от държавата да духат супата

  7. Браво, подобни рекорди имаме и във фермата на с.Царевец и с Ореш е община Свищов благодарение на много добра селекция и отлично хранене и гледане и заслуга имат Славка Йорданова и Калина Капелова.Желая ви още по големи резултати.

  8. Ами браво, но след тази лактация я хвърляй….ако доживее пета!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here