Какво става у съседите: Новата година идва с трактори по улиците

Гърция: – След среща на фермерските организации проведена през  декември 2021 г, те решиха да  проведат  динамични и координирани земеделски мобилизации в цялата страна, през третата десетдневка на януари.

 Президентът на  федерацията на земеделските асоциации на префектура Лариса казва – „обединените фермери ще излязат на улицата, защото има и съществуват остри проблеми, създадени от политиките на всички правителства през последните години години. Организираното селско движение никога не е сваляло знамето на борбата, то е упорито, и служи само на фермерите.

Проблемите, пред които са изправени фермерите, са високите производствени разходи, скъп петрол, рязкото увеличение на цената на електроенергията на базата на клаузата за корекция, увеличенията на фуражите, торовете, земеделските средства и консумативи, наложени от монополите, но и от държавата с високия ДДС, които водят фермера не само да няма задоволителни доходи, но често и да не могат да покрият разходите си.

В същото време не се изпълняват необходимите проекти за защита на производството. Ниски са изкупните цени на  продукцията, с “аргумента”, че “правилата на пазара и свободната конкуренция” не го позволяват.

Ние изискваме:

  • Намалете производствените разходи тук и сега.
  • Намаляване на цената на селскостопанската електроенергия, премахване на клаузата за корекция.
  • Субсидия за фураж и разходи за средства и доставки. Премахване на ДДС върху средства и консумативите.
  • По-ниски гарантирани цени, които ще покрият производствените разходи и ще осигурят доходи за препитание на фермера и достъпни цени на нашите продукти за масово потребление“.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here