Крави, очила, музика и мляко

Преди много години, прочетохме в едно животновъдно списание, как израелците слагали зелени лещи на бройлерите, за да им се вижда зелена смеската, да ядат повече и да трупат килограми. Съобщениието го отнесохме към фантастиката, пък може и да е било така.

Само преди няколко дни в турската и руската преса се появи съобщение за кравите с очила.
Потомствения говедовъд трето поколение – Изет Кочак, през 2018 г се отделя от семейната ферма и създава негова собствена в която отглежда 180 животни, от които 100 крави. След, като се запознал подробно с един вид очила, които се изработват в Русия, той закупува първите два броя и ги поставил на две от неговите крави.

Наблюденията му продължили   10 дни. Проследилсе надоеното количество мляко и неговото качество.
След десет дни, кравите, кравите които в началото на опита са давали по 22 литра мляко дневно, на десетия ден вече са дали по 27 литра или 5  литра повече.

Фермерът  обяснява, че  кравите, които носят очила за виртуална реалност, виждат огромно зелено пасище.. Тези очила са емоционално добри за животните.

 – “Наблюдавахме, че животните са по-малко стресирани. Музиката, която излизаше от очилата, имаше допълнително положително въздействие. Очилата ги видях случайно в социалните мрежи. Свързахме се с руската компания и купихме два броя, сега ще поръчам още 10 броя. Ако всичко върви добре, ще купя за всичките крави..

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here