Най-голямата млечна ферма в Европа създава проблеми

В Испания изграждането на така наречените „Макрогранхас“ с много голям брой обори предизвиква вълнение, както в политическите, така и в социалните дискусии от няколко години.

Забранете изграждането на големи ферми

Грийнпийс иска политически да сложи край на изграждането на такива заводи. През октомври 2021 г. Министерството на околната среда в Мадрид получи 237 000 подписа срещу „Макрогранхас“.

От гледна точка на екологичната организация, тези системи са източник на замърсяване на водата и емисии на парникови газове, наред с други неща. Поради това Грийнпийс изисква изграждането на „Макрогранджас“ и разширяването на такива съоръжения да бъдат забранени.

Организацията е насочена към млечна ферма в Капарозо, Северна Испания, чийто брой ще бъде увеличен от 5200 млечни крави в момента и отглеждащи говеда до 7200 в бъдеще.

Най-голямата ферма в Европа ще бъде с 23000 крави

Най-голямата ферма в Европа ще бъде с 23000 крави

23 500 млечни крави

В Новиеркас, на запад от Сарагоса, е планирано изграждането на ферма с общо 22 000 млечни крави. И тук Грийнпийс обяви съпротива. Но преди всичко гласове на съпротива се чуват от  местното население.

Размерите на новото съоръжение са огромни, 23 520 млечни крави ще се отглеждат и доят в конюшни на 120 хектара на два километра извън града. Това съобщава вестник “Дер Стандарт”. Компанията Valle De Odieta стои зад проекта. Тя до момента е закупила над 900 хектара земя. Обещават се около 250 работни места. Всяка година във фермата трябва да се произвеждат 180 милиона килограма мляко. За сравнение: в Швейцария се произвеждат 3,4 милиарда килограма годишно.

Местен фермер е много ядосан. „Това не е ранчо за добитък, това е истинска фабрика“, критикува Армандо Перес Руис. 54-годишният зърнопроизводител вижда бъдещето на мястото в малките предприятия, които управляват земята устойчиво. Новата мегаферма, която трябва да стане най-голямата млечна ферма в Европа и номер пет в света, не отговаря на очакванията му.

Според изчисленията на Грийнпийс фермата ще използва толкова вода, колкото град с 16 000 жители.
Емисиите на CO2 трябва да достигнат 574 200 тона CO2, колкото 122 000 автомобила. Басейнът с оборски тор от 70 000 квадратни метра трябва да бъде дълбок около осем метра. Количеството на екскрементите ще възлиза на 368 000 тона. Подземните води са в опасност.

Асоциацията на фермерите предупреждава за проекта

За проекта през 2017 г. предупреди и фермерската асоциация COAG. Млечните ферми с такъв размер са “бомба със закъснител” за здравето на животните. Ако в стадото възникне само един случай на епидемия, като бруцелоза по говедата, 20 000 животни ще трябва да бъдат унищожени.

Асоциацията вижда и регионалните структури в риск. Новата операция ще замени 432 ферми със среден размер за региона и ще унищожи общо 726 работни места. Асоциацията също така критикува „огромната консумация на вода“ и големите количества тор.

Политиците се надяват на нови работни места

 И политиката също стой зад проекта. Кметът, който живее в Сарагоса, на около 90 минути, е отдаден на фермата. Но при представянето на проекта през 2019 г. се каза, че млечната ферма ще донесе работни места и по този начин повече хора на ще останат по родното си място.

Предвижда се размерът на новите селскостопански сгради да бъде ограничен до максимум 725 млечни крави или 1400 животни за угояване. Това е много повече от средния размер на фермата, който според данни на държавното правителство е бил 64 крави в млечното животновъдство през 2020 г.

Източник: schweibauer.ch

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here