Крави с къс и тънък косъм

След като „променихме цвета на кравите” – следва и намаление дължината и плътността на космите/ козината/ на кравите.

Ще стане ли Холщайна със сив цвят

Ще стане ли Холщайна със сив цвят

Това са действия по отношение селекцията, за намаляване топлинния стрес при кравите. Който вече е факт и у нас през последните три години.

Пак ще повторим, че при температура над 22 градуса вече има условия за топлинен стрес. Това означава, че поне 20% ще го получат и съответно ще намалят млякото си за определено време.
Плюс лекарствата и грижите по тях. Търсят се всякакви начини да се намали топлината при кравите.

След вентилаторите, пръскалките, белите покриви, дойде ред и генетиката да се намеси. Освен селекция по издържливост на топлина, избелихме кравите използвайки техниката за редактиране на ДНК CRISPR, и сега следва намаляване „облеклото” им – козината по генетичен път.

Създават се топлоустойчиви крави, след като се използва генен вариант за по-къс косъм. Тази „мутация на гладкост“ вече е въведена при някои крави Холщайн чрез нормални техники за развъждане.

Американската компания Рекомбинетикс  също успя да направи това – да намали гъстотата и дебелината на косъма при месодайни крави Ангус,  чрез редактиране на гени.

Първото късокосместо теле Ангус, наречено Гензел, е родено в Бразилия на 14 юли 2018 г.

Кравите Ангус дават два пъти повече месо от породата Нелоре, популярна в Бразилия и процъфтяваща  в тропическите горещини. На теория устойчивите на топлина крави Ангус могат да удвоят производството на говеждо месо в Бразилия без допълнително въздействие върху околната среда.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here