Срещата на животновъдите в МЗХГ – Господин Иванов

По време на срещата на министъра на земеделието и неговия екип с животновъдите, бе дадена думата на всеки желаещ да вземе отношение по многото  нерешени въпроси в животновъдството.

Какво  каза говедовъдът Господин Ивановчлен на УС при НСГБ и съпредседател на Областния съвет на животновъдите за Бургаска област.

Господин Иванов – Трудно ще е на управляващите да се сложат ред в животновъдството, защото сме  втора година  в кома, образно казано. Трябват чудеса от тяхна страна за да се случи нещо, което един път да ни бутне напред и втори път да ни вдъхне надежда и ентусиазъм да вървим напред.
Новите цени на електроенергията ни „размазаха”, цената на фуражите и торовете ни довършват бавно.

Мандрите и кланиците и те сякаш гледат случващото се, но ще е до време.
Фалираме ли ние, отиват си и те.

За субсидиите искам само да кажа, успяха да ни ги вземат само за десетина дни след получаването. Постъпиха по сметките ни, видяхме ги и си заминаха. Сега сме дето се казва на автопилот. Мандрите и те бяха тръгнали нагоре, сега си мълчат. Понеже приехме да не говорим по тези въпроси, а по въпроси свързани със стратегическия план, който трябва по спешност да се внесе в ЕС. Ето защо прекъсвам с проблемите  и ще се спра на новото, което трябва да уточним и предложим на комисията.

Като цяло, нашите виждания и тези на сродните организации не се разминават, има някои дребни неща,  но те са в детайлите.
По отношение това, което ни се представя от министерството, имаме предложения. Обвързаното подпомагане няма да има увеличен бюджет, въпреки, че би трябвало увеличеното производство да  върви  ръка за ръка с увеличените ставки.

Значи остава мярката “Хуманно отношение”. Става дума за европари, а не за пари от националния бюджет. В тази връзка имаме дадени предложения и другите организации също са дали такива. Това е мярката, с която можем да се реализираме и съживим или поне запазим производството.

„Лошите  фермери” наричат големите ферми, които на практика дават основните количества „бяло” мляко, а не „сивото”. Защото се оказа, че голяма част от млякото е „сиво”. Ако тези ферми се откажат, страната остава без собствено производство на мляко.

Всички големи ферми имат кредити. Това означава, че винаги си заплашен да останеш без ферма. Ликвидността липсва за нашите фермери, но тя може да се оправи, чрез Българската банка за развитие. Тук може да се помогне, както на големите така и на малките.

Възможно е също да се дават кредити и гаранции за финансиране от ББР на всички фермери свързани с програмата ПРСР и ползването и. Това е от изключителна важност за изпълнение на одобрените проекти по програмите.

Прошка няма да има по отношение парниковите емисии, които се отделят от фермите. Тук може да се предвиди изграждането на биогазови  инсталации и всякакво облекчение за изпълнението на подобни проекти – типове проекти, осигурено финансиране, грандове и др. Инсталациите  работят целогодишно и те ще са от полза както за обществото, фермера и климата във връзка със зелената сделка.

Към съществуващото екстензивното пашуване, в новия програмен към него, трябва да се добавят  нови интервенции. Пряко ще се отрази и мярката за презасяване на пасищата – повече зелен фураж с повече протеин и намаляване на парниковите газове. Мярката в предния период не тръгна независимо от това, че бе заложена.

Организациите на производителите съгласно изискванията на ЕС би трябвало да играят важна роля в следващия период. По тази мярка нашето предложение е да има специална среща, защото има недостатъци в Наредбата. Които са точките и запетайките на същата.  Всичко това води до неправилно тълкуване и оставя ОП без парите, които трябва да получат за свършеното от тях.

Мярка десет – ЗВПС трябва да остане в новия програмен период, това е работеща мярка, пряко подпомагаща животновъдите. Тук също трябва да се направи промяна и добавят форсмажорните обстоятелства, които сега не фигурират в мярката за да не страдат фермерите.

Благодаря за дадената ми дума и виждам, че новите управляващи искат да ни има и това е все пак уважение.

Господин Иванов – член на УС при НСГБ и съпредседател на Областния съвет на животновъдите за Бургаска област.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Не оспорвам казаното от г-н Иванов, но добре е журналистите да вземат интервю от Таня Георгиева, която единствена зададе въпроси по темата. Зам. Министрите се чудеха как да й отговорят и й направиха номера на ББ, говориха за друго, не за това за което ги пита.
    Не може да има стратегически план без актуални анализи, а анализите, които се ползват са остарели, без да се вземе влиянието на Ковид и по-високите цени на горивата. Друг основен проблем, който тя засегна е анализ, колко са недофинансирани отделните сектори. То е ясно, че всеки иска по-голямо парче от баницата, но на кой, какво да се даде, не става без анализ. Жалкото е, че за министъра, а и зам.министрите ОСП е трудно разбираема материя. Време няма, което ще рече, че селското ни стопанства до 2027 ще е отново на автопилот и ще има накой, които ще фалират и такива, които ще забогатеят. Проблемите са управленски, системни и кадрови.

  2. ЗА КАКВИ АНАЛИЗИ ГОВОРИТЕ БЕ НЕЩАСТНИЦИ .КОЙ ДА ГИ НАПРАВИ??? ВИЕ ЛИ ЛАЙНАРИТЕ ИЛИ СТЕПАНЧЕВА С БУКЛИТЕ,ИЛИ ЗОРЧО С ПОЦЕИЙСКАТА СИ ШКОЛА ИЛИ С.КАРАКОЛЕВ С КНИЖКАТА СИ ЗА ШОФЬОР КАТО НИКОЙ ОТ НИЩО НЕ ВДЯВА ОТ ТАЗИ МАТЕРИЯ. ЗА ДА НАПРАВИШ АНАЛИЗ СА ВИ НУЖНИ ПОЗНАНИЯ ,ОПИТ И ЕКСПЕРТНОСТ С КОЯТО НИТО ЕДИН ОТ ВАС НЕ РАЗПОЛАГА.ХОРАТА КОИТО СЕ ДОВЕРИХА НА ЕКСПЕРТИТЕ И СИ НАПРАВИХА АСОЦИАЦИИ СИ ИМАТ ВЕЧЕ И ЛОБИТА В НС .КОЙ , КОЙ ВИ Е БРАНШОВИКА ,КОИ СА ВИ СИНДИКАТИТЕ И ,КОИ СА ВИ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ В НС. НИКОЙ!!! БРАНШОВИЦИТЕ СА ВИ ИЗМИСЛЕНИ ОТ БОКО ТИКВАТА И ОБСЛУЖВАТ ГЕРБЕРСКИТЕ СХЕМИ И ВИЕ СТЕ ПЪЛНИ НЕЩАСТНИЦИ ОСТАВЕНИ САМИ ДА СЕ БОРИТЕ.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here