Канадски метод на отелване. От режима на хранене зависи дали раждането ще е през деня или нощта

Отелването винаги е проблем за фермера, особено като се има в предвид  непредсказуемостта на времето за раждане на телетата. Не е приятно да ставаш няколко пъти през нощта, да влизаш в обора и накрая да израждаш кравата когато ти се спи най-много.
Представете си,  ако стадото е голямо, тогава проблемът става особено тежък. Учените вече работят по този въпрос и първите резултати са налице. Не се знае обаче каква ще е реакцията на защитниците на животните.

В управлението на стадото вече се стигна и до определяне  времето за отелване  до известна степен, ако се прилага програма за времето на хранене.

Адел Харти, специалист по отглеждане на крави и телета в Държавния университет в Южна Дакота, казва, че въвеждането на нощно хранене може да доведе до раждането на повече телета през деня.
Собственик на ферма в Канада е хранил  бременните си крави два пъти на ден – веднъж от 11:00 до 12:00 часа и отново от 21.30 до 22:00 часа – и установил, че приблизително 80% от кравите му се отелват между 7:00 и 19:00 часа.

Методът на хранене на канадския фермер е изследван в проучване и от  университет Айова. Две седмици преди очакваното начало на отелването, учените въвеждат еднократно хранене на ден в 16:00 часа.
В резултат на това 82% от кравите са се отелвали от 6:00 до 22:00 часа, а 91% от кравите са се отелвали от 5:00 до 23:00 часа.

Обобщената  информация от  въздействието на късното хранене, приложено от 15 фермера-говедовъди от Айова и Мисури, дава още информация в това отношение. След хранене веднъж на ден от 17:00 до 22:00 часа, производителите констатират, че близо 85% от кравите са се отелвали между 5:00 часа сутринта и полунощ.

В Монтана тригодишно проучване показа подобни резултати с 10-20% постоянен спад в броя на отелващите крави между 22:00 и 6:00 часа сутринта .

Професор Харти препоръчва да се въведе по-късно време за хранене най-малко един месец преди началото на сезона на отелване, за да се даде време на животните да се адаптират. Последователността също е ключова.

Придържайте се към един и същ график за хранене и количество храна, колкото е възможно всеки ден. Отклонението за повече от 15 минути или даването на твърде много храна ще намали  желаните резултати.

Въпреки това,  че системата за късно хранене увеличава вероятността от дневни раждания, резултатът не е гарантиран за всяка крава, така че нощните проверки по време на решаващия сезон на отелването все още не е необходимо да се отменят напълно, добавят експертите.

Източник: hayandforage.com.

.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here