Мартин Кери – един обикновен ирландски фермер

 Мартин Кери отглежда заедно с баща си и майка си 65  крави  холщайн   и обработва 520 декара земя.

Ние храним всички телета с пълномаслено мляко и продадохме 550 000 л през миналата година”.

Производството се връща към нормални нива поради сухото време. В момента кравите имат средно 35 л при 3,52% протеин и 4,72% мазнини“.

Кои работи във фермата.


Мама, татко и аз сме тук на пълен работен ден. През летните месеци двамата ми племенници помагат във фермата, а братята и чичо ми също са страхотни, когато имаме нужда от помощ”.

„Имам трима братя и една сестра. Честно казано, имам късмет, че сестра ми сега живее в Англия, защото, ако живееше тук, щяхме  да се бием. Когато се прибира, тя слиза от колата и право в обора. Удивително е, сякаш усеща миризмата на болно животно.

 „Фермата е притежание на нашето семейство от поне четири поколения,  разказва фермера. Баща ми  управлява фермата тук от 20-годишен; сега е в средата на 70-те. Фермата беше смесена, сега е вече профилирана за производство на мляко”.

„Доим около 65 крави и отглеждаме всички юници и някои избрани бикове, за да ги продаваме като бикове за разплод.
Продаваме и малко юници, което е страхотно в края на годината за свеж паричен поток. Ние синхронизираме кравите така, че да използваме предимно  пролетната и лятна  паша, но оставяме  няколко крави да се доят през зимните месеци.”

Коментирайки собствената си история, се разбира, че Мартин е на ти с животновъдството: „Завърших  селскостопанския колеж Gurteen Green Cert. След това завърших курса за напреднали по млечни продукти.
След като завърших курса през 2009 г., се върнах у дома, за да работя заедно с баща ми и майка ми”.

Фокусирайки се върху политиката за отглеждане, използвана във фермата, Мартин каза: „Татко в момента избира бикове за изкуствено осеменяване (AI) за разплод; ние използваме потенциала за развъждане на нашата станция, за да получим тип крава, който искаме.
Не искаме голяма  крава. Искаме добра квадратна крава, която ще прави всичко, което искаме. Ние не избираме бикове въз основа на икономическия размножителен индекс (EBI).

По-голямата част от кравите са родословни Холщайн Фризия, но ние се опитваме да развъждаме по-малка крава, която е по-лесна за управление”.

„Ние сме ограничени за земя, така че се нуждаем и от крава, която да ни даде възможно най-голямо производство на мляко”.

Имаме няколко кръстоски с  Джерсей – харесвам ги, но за нас не са особено подходящи.

Истинският шеф

Говорейки за майка си, Мартин каза: „Мама прави 99% от доенето и бързо ни казва кога кравата трябва да си отиде.

Мама дои, откакто се помня; започна в началото на 80-те, когато татко беше извън строя заради болест“.

По това време кравите се доеха в кофа. Имахме голяма помощ от нашите съседи, но майка ми и аз си приличаме по това, че не обичаме да караме никого да ни върши работата.”

Мартин продължи: „И така, една сутрин мама стана и отиде да дои кравите. Оттогава тя го прави.

Напълно страхотно е да имаш мама да дои; това освобождава време за извършване на други задачи около фермата”.

 “Тя е 100% истинският шеф и без  нея бихме били загубени.

Бъдещето на млечната ферма

Гледайки напред към бъдещето на млечната ферма, Мартин каза: „Имам голям късмет, че фермата е много модерна, с много малко още необходими инвестиции.
Единственият проблем в момента са хранилките в обора;

Имаме късмет, че нямаме големи дългове, така че когато цените са лоши, ние сме добре и когато цените са добри, можем да инвестираме във фермата.

Фокусирайки се върху фермата, ние се опитваме да станем по-екологично устойчиви и да използваме по-добре суспензията и торовете.

Уилям и Мей Кери

източник:tribune.ie

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here