Субсидии за говедовъдите. Гръцките говедовъди променят плана за развитие внесен в ЕС.

Независимо от това, че Гърция внесе своят план за работа през новия програмен период, по настояване на говедовъдите в щастливия четвъртък за тях /поне засега/ в Атина се е провела среща на говедовъдните формации с ръководството на министерството. На тази среща говедовъдите са направили допълнения към изпратените вече материали до Брюксел. Получили са също уверения, че може да бъдат направени в унисон с техните изисквания.
Договорена е и следваща среща, за да се формулира новото предложение на страната към Комисията.

Защо се налага това. Фермерите казват, че в изминалия период не са изпълнени задачите и сега трябва да се наваксва. Ситуацията в момента е следната:

  • Силен дефицит на говеждо и телешко месо, който днес възлиза на около 80% при нарастващи тенденции, намаляване на добитъка и броя на свободно отглежданите говедовъдни ферми, увеличен внос, живи животни и месо, които натоварват търговския баланс на страната.
  • Свиване на млечните крави в брой единици и брой животни. Производството на краве мляко в момента е около 650 000 тона, а нуждите на страната ни от мляко и сирене са 1 350 000 тона.

Какви ще са мерките за подпомагане на говедовъдните ферми.

Първата категория се отнася до ражданията.
Помощта се изплаща на женски говеда на възраст от 18 месеца до 12 години, които са родили през годината на помощта.
Помощта от 40 евро на животно, каквато беше първоначалното предложение, се увеличава и ще достигне 140 евро или повече, (в нашата мярка също са заложени ражданията, но те са заробващи). Иска се 70% плодовитост и за плащане на теле въобще не се говори.

Втората категория се заплаща за женски и мъжки животни за клане на възраст 11-12 месеца, записани във ветеринарния регистър, водени в стопанството, от което са взети за клане. Препоръчителна цена за помощ: 200 евро  животинска глава.
Това, което са поискали животновъдите и министерството проучва, е тази категория да се отнася за телета, родени във фермата.
При такава помощ фермерът ще си запазва всички телета и ще намери начин да ги отгледа до една година.

Третата помощ се изплаща за говеда (мъжки и женски), които се карат за клане на възраст 14-15 месеца. Става въпрос за животни, регистрирани във ветеринарния регистър, отглеждани в стопанството, от което са взети за клане. Препоръчителна цена за помощ: 250 евро / животинска глава.
Това, което са поискали животновъдите и министерството проучва, е тази категория да се отнася за телета, родени във фермата.

Четвърта категория ще се за вносни телета, които ще са за угояване и клане. Очаква се помощта да е над 200 евро

от Атина – М.М

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here