Сканираме фермата: Панайот Панайотов – фермерът от с.Чарда

Представяме ви следващия фермер, решил да сканира фермата си, а не само фермата а и фермерския живот и ситуацията в животновъдството ни сега. Фермерът вече е претръпнал, минал през десетки „битки” с работата и порядките и не го достраша да се представи с името си – Панайот Панайотов от с. Черда Ямболско.
Публикуваме “сканираното” без редакторска намеса и цензура.

Какво видяхме на „скенера” на Панайот.

Панайот Панайотов – Започнал съм с животновъдството от 2000 г. Отглеждах прасета в двора на родната си къща в с. Чарда. Учех се – откъде и какъв фураж да купя, на кого да продам, разучавах характера на животното и най-важното, какво се иска, за да дава най-висока продуктивност. От 2004 год, когато разбрах, че вече ставам животновъд   угоявах по 10-15 телета на година. 2006 г си купих една крава за да храня малките телета с мляко.

От серията “Сканираме фермите”: “Голяма” ферма – не е лоша дума

От серията “Сканираме фермите”: “Голяма” ферма – не е лоша дума

През 2007 г се регистрирах като ЗП. А през 2009 г имах вече две крави и 18 телета. Започнах да увеличавам кравите и през 2013 година купих обор за 50 000 лв извън населено място. До края на 2021 г женските говеда вече са 45 броя и 12 мъжки телета за угояване.

Гледаме ги семейно – аз, майка ми и жена ми, но тя почина преди 4 месеца, беше много добър животновъд. Абе направо си е чист семеен бизнес, дето говорят по телевизията и вестниците. Ама само аз съм от тоя „бизнес” в селото и околните села. Как ще направим туй, за което се говори, незная. По-добре да се помогне на такива като мене, които издържахме в торта 20 години за  да си завършим обектите.

В момента положението ми е много трудно. Майка ми е на 72 години, нямам други работници, фуражите са много скъпи, царевицата е на 0,55 лв кг. Тази година нямам и люцерна. Нужна ми е модернизация на обора и робот или доилна зала, но с по-голям процент на подпомагане – 80-85% безвъзмездно за животновъдите, които отговарят на ВМД.

Сканираме фермите: Фермерка – “Най ми е тежко като дойдат изкупвачите”

Сканираме фермите: Фермерка – “Най ми е тежко като дойдат изкупвачите”

Дал съм 8000 лв за циментиране на 300 кв.м за площадка за фекалиите, а тия, които отглеждат животни  в населените места и не отговарят на никакви изисквания и източват субсидии от пасища и от референтната 2009 г. Не може едни животновъди да отговарят на ВМД извън селото, а тия в селото да не правят нищо. Имам човек от селото, който има 150 овце и 10 крави, регистриран е по чл.137, а няма къде да си прибере животните – има 40 кв.м застроена площ, другите му сгради са съборени от много години. Няма нищо от това, което се изисква, но ми отговарят, че вече е признат.
Не трябва ли да се правят проверки за моментното състояние. От БАБХ ми отговарят, че това е решение на общината да се отглеждат животни в селото. Ама 150 животни не са малко и се отглеждат в условия на концлагер.
Не може в цяла България да не се отглеждат животни в населените места извън допустимият брой, а само в община Стралджа обл. Ямбол да се разрешава.

Това е източване на субсидии, защото животновъдите в населените места не отговарят на ВМД. Това не трябва да зависи от кмета. Да се преразгледа законът. Да се намерят …… проекти, да не се чака, да се изплати единият и след това да се пуска другия.

Какво ни е необходимо на нас животновъдите /все още ни има, съхранете ни/.

– Модернизация на обора с робот или доилна зала и отгоре на покрива със слънчеви батерии, за да може да произвеждаме зелена  енергия за обора и за продажба на ел. енергия. Зелената енергия трябва да бъде подпомагана на 100% – безвъзмездно за слънчевите панели.

 – ДФЗ да отпуска пари на бенефициенти, които имат нужда от проекти, а не да ходим да се молим на банките и след това да си ги вземат по-малко от субсидиите за 5 години или по-голям период от 10 години.

Аз с 30 крави, без нает работник не мога да си покрия разходите за ток, вода, кредитите, зърното.
Имах проект по нитратната директива „121 мярка“ 2013-2020 г за закупуване на трактор, фадрома и тороразпръскващо ремарке, доставени от Агритоп. Наложи се да  продам, трактора и ремаркето, защото с тази цена на млякото от 0.60 лв за кг не мога да си плащам вноските. Сега цената на млякото е 0,70 без ддс. Млякото ми е със съдържание на мазнини 3,90, соматични клетки – 165 000 до 400 000, микроорганизмите 82000 до 100 000.

Да се дава помощ от държавата за литър доказано мляко.

Поради ниските изкупни цени и ниските добиви, разходите са повече от приходите за реализация на продукцията, затова 2020 год приключих със загуба.

Започнах да увеличавам женските говеда и искам да си модернизирам обора с робот или доилна зала. Мисля до няколко години да ги нахправя 80 – 100 бр млечни крави, но при тия малки проценти помощи, може и да се откажа. Задължително към проектите на животновъдите да се отпусне по 1 трактор на 70-80% помощ, за да можем да си хвърляме боклука по нивите – това е екология.

Имам направен електропастир – 300 дка заграден, всеки ден караме кравите с майка ми на 3-4 км разстояние, това е изразходване на енергия, и животните дават по-малко мляко.

Да се оправи и закона за пасищата. От общината  дават пасище на животновъди, които са на 10 км от с. Чарда, той не може в никакъв случай да си докара животните на пасищото в с. Чарда, даже не знае къде се намира и не го поддържа.

Аз мога да предоставя 20% за проекта, другите трябва да ги взема от някъде, банките имат големи изисквания и обезпечения. Нужна ни е по-голяма помощ за животновъдите, защото няма и ръботна ръка. Да се премахнат тия прекупвачи – калайджии, те вземат повече от нас без разходи.

График за субсидиите – месец януари получаваме остатъка от предходната помощ, но месец февруари няма никакви субсидии, чак на края на месец март – преразпределително плащане. На животновъдите са най-трудни месец февруари и месец март.

Да се смени графика

  • До 20 февруари – преразпределително плащане
  • До 20 март – зелени плащания
  • До 20 април – мярка 10 ….. за паша, агроекология

През месец април вече излиза тревата за животните.

Да се спре вносът на сухо мляко и да се забрани на млекопреработвателите да работят с него. И накрая.
Както нас ни проверяват и наказват, така да се проверяват млекопреработвателите и търговците.

Поместеният материал е без съкращения и без цензура.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here