Управление на болката

Преди няколко дни, по време на обсъждане интервенции, свързани с новия период на ОСП, се повдигна въпросът за субсидирането на фермери, които не използват антибиотици при отглеждането на животните.
Ирландските фермери обсъждат подобна тема свързана с отглеждането на телетата и субсидиите – става дума за потискане на болката при телетата.

Преди години, се запознахме с един американски лекар, който при представянето си ни каза, че се занимава с намаляване болката при лечение на болните. Например той сподели, че има много хора, които изпитват панически ужас при поставяне на инжекция и им необходимо да проведат няколко срещи с лекар за да имат готовност за инжекцията.

Сега това го асоциираме с модерната наука в момента – Управление на болката при телетата. У нас още не се говори нищо по тези въпроси, но това време идва и трябва да се има готовност.

Всъщност какво се говори на семинари свързани с болката.
На първо място начините и използването на обезболяващи лекарства или отвари за понижаване степента на болката при телетата по време на отглеждането им.

На първо място се запознават фермерите с лекарствата, които могат да се използват без да имат остатъчно или друго вредно действие. Тук се включват и други действия. Едното е отвари от различни билки с рецепти от книгите на баба ни. Също така в действие влизат масажи и разтърквания на определени позиции от тялото.

Нормално е, след като се дадат на телето облекчаващи болката лекарства, телето е по-вероятно да иска да пие отново мляко и трябва да бъде по-жизнено – това е и което искате. Тези лекарства трябва да са леки, нещо подобно на аспирина за човека; когато имаме главоболие, вземаме един, за да спрем болката.

В живота на телето има моменти, когато болката идва „поръчано” – при обезроговяване, обезопашаване, кастриране и др.

Противовъзпалителни лекарства и такива против болка могат да се използват при крави след отелване или при крави с мастит, което трябва да им помогне да се оправят по-бързо. При кравите може да има намаление на мляко, но с телетата  няма за какво да се притеснявате.

Коментирайки управлението на болката и използването на противовъзпалителни и обезболяващи лекарства, трябва да кажем, че тези изисквания влизат в Ирландия от този месец.
За да влязат, това е подплатено с Регламент на ЕС, което означава, че скоро ще заговорим за това и у нас.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here