Сканираме фермата: Фермерът Недко Желев – с. Гита

Хареса ми идеята за сканирането на македонския колега.

(Б.а – от статията Преди срещата в Министерството на земеделието храните и горите)

Преди срещата в Министерството на земеделието храните и горите

Увлечен в ежедневието, свиквам с някои нередности, с изпълнението на някои процеси, ако искате и реда в района на фермата. Всички тези неизпълнени задачи, малко или много влияят в живота на фермата. От опит зная, че малките камъчета обръщат колата. Така че си отделих един ден да сканирам всичко, което се върши във фермата. Реда и управлението и също. Мислех  си, че ще има някоя и друга нередност, но накрая се оказа, че изписаните листи са много. В сканирането влизаше и икономиката на фермата.

И знаете ли какво стана след като  завърших сканирането.
Започнах да подреждам стопанският двор, да изпращам под навесите дървен и железен материал, да запълвам дупки. Сега вече стигнах до оборите и дори лошото затваряне на вратите оправих. С други думи това, което зависи лично от мен, полека лека взе да си идва на мястото.

Останаха големите проблеми, които не зависят от мен. Не съм фермер от вчера и всичко ми е ясно в моята си работа.
Не искам да ме разберете погрешно.
За здравеопазването на животните отговаря ветеринарен лекар. За храненето ползвам диетолог – специалист в тази област.  Първите десет крави купих през далечната 2003 – 10 на брой. Броят на кравите се увеличаваше, млеконадоя също, за да стигна до 2 т дневно производство.

Сканираме фермите: Фермерка – “Най ми е тежко като дойдат изкупвачите”

Тогава се случи най-лошото за един фермер. Изгоря ми обора. Трагедията беше голяма. Това се случи през 2010 г, една година ходех с подкосени крака.
Не се предадох.
Хванах се здраво за работа и построих нов обор за 72 крави  и още един за 70 бр пресушени крави, юници и телета. С времето разбрах, че трябва младите животни да ги изнеса в нов обор, предназначен за отглеждане на тази категория животни. Приготвих проекта, но като видях и разбрах какво става, реших засега да го оставя в папките. И не съм сгрешил. Ако му бях дал вход при днешните условия, помощта ми щеше да е десетина процента, защото инфлацията изяде другото. От тука следва въжето или с еднопосочен билет за терминал 2.

През последните месеци разбрах, че сме се хванали за сламката. Преди няколко дни, като сканирах, прегледах запасите си с фураж. В най-добрия случай щяха да ми стигнат до края на февруари. Ако не бяха увеличени разходите, можеше и да бъде по-леко.

Получих фактурата за тока през последният месец. Ами от 400 лв стандартно, сега вече е 1200 лв. Имайте в предвид, че по целия  покрив на обора има фотоволтаици. Сега и за тях измислиха една такса, но все пак по-добре е така, отколкото да нямаш, помагат.

Сканираме фермата: Панайот Панайотов – фермерът от с.Чарда

Лекарството имат ръст нагоре с 40%, за фуражите знаете.
Работната заплата също тръгна нагоре. Сега следват и пълните осигуровки, което означава още по 100 лева отгоре за работник. Все пак имам четирима работника. Нали трябва да им се осигурява отпуска и почивни дни.

Имам и земя, а също трябва и пастир, защото моите крави излизат всеки ден на пасището. Добре е, че сам си приготвям сеното, силажа и сламата. Голяма част от концентрирания фураж го купувам.

От години слушах за кооперирането. Направихме го трима колеги. Решихме веднага да се “качим на Еверест”. Взехме под наем мандра. Имаме мляко, имаме мандра, имаме сирене. Трудна работа да го реализираш. Не гледайте тези дето продават по десетина кг сирене на месец, те и толкова правят. Носим в склад на едро. Търговецът въобще не иска да го опита. Пита само за цената. Колкото е по-ниска, толкова по-добре. За качеството въобще не се говори.
Сиренето ни наистина беше хубаво. Но с нашият потенциал не можахме да развием добре маркетингът и затворихме мандрата.
Поне сега зная как се прави сирене без мляко, как зрее бързо и още много тънкости.

Разбрах, че трябва да си гледам кравите, да доя много мляко и да получавам достойно заплащане за млякото и телетата. Като си мисля, така ми се струва, че това е сън. Сънят на говедовъда.
Няма да е лошо от “Бразди” да направят едно филмче с такъв сюжет.
Сънят във фермата е друг обаче. Цена на телетата доскоро 1.80-2.20 лв за кг. При кравите на около  – 1.50  на кг и докато ти ги даде изкупвачът едва ли не трябва да му се молиш. Цената на кг сурово мляко беше 67 ст. От ноември вече е 85 стотинки. Да ама тока три пъти нагоре, фуражите всяка седмица също нагоре.

Аз съм играл футбол и съм отборен играч. Участвам във всички сбирки с колегите. Сега още по-често се събираме и се оплакваме. Всеки стиска зъби, но вътре някъде в себе си готви планове за ликвидиране. То няма и друг начин. Както е тръгнало да продаваме, скоро ще останем без животни. Изглежда и те взеха да свършват, че чувам цените за живо тегло са тръгнали нагоре.

Четох един материал във вашия сайт за Комисията по земеделие, че няма в нея народен представител от Старозагорска област. Представете си, най-силния земеделски район и да няма на кой да се оплачеш или похвалиш. Направихме среща с един депутат, сега ще се срещнем с председателя на КЗ при НС.

Като правило в събота и неделя съм на фермата. Тогава може да се очаква всичко. Влязох в офиса и на масата няколко фактури за плащане. Цените пресолени. Ядосах се. Качих се на колата, натоварих децата и жената и на Бузлуджа и цял ден на ски. Ами то било много хубаво. Караш ските, викаш, радваш се на децата, след това хапваш една гореща чорба, пак на ските и хайде пред телевизора на чаша бира. Само че, последното не се случи. Оставих ги в къщи и на фермата. Дори останах да спя там.

И накрая искам да ви кажа.
Ние с моите колеги обичаме също много да получаваме субсидии. Ама има нещо изкривено.

Колкото си говорим и стигаме до извода, че трябва да се подпомагаме на продукция. Даваш мляко и месо и получаваш. Колкото повече предаваш, толкова по-добре ти се плаща.

Не може за моята крава, която дава 8 тона мляко, да вземам същите пари и с крава която дава 4 т мляко.

Другото е да се излезе от кръга стопански двор. Ами то от старите постройки нищо не остана, ама не е решен въпросът със земята. При пасищата пак проблем. Имам крави имам и пасище. Колегата обаче, фермата му е на 20 км, а има пасище в нашето землище. Пасищата трябва да отидат при животните, а не обратното.

Качеството на млечната продукция. Докато не се хване това, ще продължаваме да сме удряни в пода. Ако останат говедовъди млечен сектор.
Казах вече, в листа за сканиране завърших с изготвяне на план за ликвидация.

Недко Желев – с. Гита

1 КОМЕНТАР

  1. Дано новите управляващи в МЗ да чуят животновъдите, защото с тяхното юридическо образование са гола вода.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here