Якета за телета – защо са препоръчани

Модата си е мода.  У нас макар и бавно якетата за телета лека полека започват да превземат фермите. Тези якета не са чак толкова скъпи, струват 30-40 евро, като се има в предвид, че могат да се перат и използват многократно.
Има обаче и въпрос.
Заслужава ли си инвестицията.

Младите телета, на възраст под 30 дни, в идеалния случай се нуждаят от температура на въздуха от 15-20°C в обора. През февруари и март тази температура е много трудно постижима, въпреки, че сламата ще помага за повишаване на температурата на въздуха.

Осигуряването на телетата с дълбоко легло от слама, ще им позволи да лежат в постелката. През  ранният етап от живота си, телето е изложено на най-голям риск от развитие на заболяване, което може бързо да се разпространи в обора.

Основното предимство на якетата е, че помагат на телетата да регулират телесната си температура.

Ако на телето е студено, повече енергия ще бъде насочена към поддържане на температурата и далеч от растежа.

Това може да е причината, поради която фермерите, които използват якета за телета, могат да видят разлика в растежа в сравнение с това, когато якета за телета не се носят.

В идеалния случай якетата за телета трябва да се оставят на тях в продължение на четири седмици, което означава, че щом едно яке се свали от телето  то може да се сложи на друго. Но трябва да гарантирате, че болните телета трябва да имат приоритет.

При използване на якета е важно те да се перат.  Поставянето на мръсно яке на теле, може да увеличи риска от разпространение на болестта. Също така е важно да се регулират якето, докато телето расте, за да сте сигурни, че има достатъчно място.

От разговорите с фермери през годината, които са използвали якета, има почти всички положителни отзиви, като всички тези фермери планират да ги използват отново, а повечето планират да увеличат броя, който имат във фермата. Като цяло, фермерите, които са ги използвали, изглежда са доволни от резултатите и изследванията показват, че има ползи за телетата, носещи якета.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here