SOFT-AGRO: 5 съвета за хранене на млечни телета през зимата

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM,
който продължаваме с материала:

5 съвета за хранене на млечни телета през зимата

Получихме първият материал за 2021 г от soft-agro.com, които веднага предоставяме на вашето внимание.

При студени условия телетата ще намалят растежа си, за да поддържат телесната температура до нормално ниво

През студените зимни месеци млечните телета често се държат под зоната на комфорт (15-16 градуса по Целзий). Дори при климат, където дневните температури са около тази, нощните температури могат да паднат значително в продължение на няколко дни.

Без допълнителен енергиен прием от диетата, телетата ще пренасочат енергията от необходимата им за растеж, за да генерират топлина, за да поддържат достатъчна телесна температура..

Изчислено е, че за всеки 5 градуса по Целзий под зоната на комфорт телетата ще жертват еквивалента на приблизително 100 грама растеж, за да поддържат правилната телесна температура.

Има няколко начина да поддържате телетата топли и един от тях е чрез коригирана диета. Не всички от тези начини обаче могат да се прилагат успешно във всяка ферма.

Планът за зимно хранене трябва да бъде разработен доста преди неблагоприятното време.

Обикновено следните хранителни корекции се прилагат през студения сезон.

  1. УВЕЛИЧАВАНЕ НА КОЛИЧЕСТВОТО МЛЯКО

За да покриете допълнителни енергийни нужди, можете да увеличите нормата на млекозаместителя. Изчислява се въз основа на енергийната концентрация на млекозаместителя и нуждите на телето, като се отчита температурният режим, на който е изложено то.

  1. УВЕЛИЧЕТЕ КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА МЛкозаместителя

Можете да увеличите концентрацията на млечния заместител. Този метод има горни граници, но работи.

  1. ВЪВЕДЕТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНО МАЗНИНИ

Добавка от мазнини може да се добави към съществуващ млечен заместител, за да покрие допълнителни енергийни нужди. Това избягва прехранването с протеини и други хранителни вещества, което е неизбежно в случаи № 1 и № 2 по-горе.

  1. ОСИГУРЕТЕ ТОПЛА ВОДА

Осигуряването на топла вода през зимните месеци може да не е практично за някои ферми, но намалява енергийните нужди на телето, за да се затопли. По този начин то изразходва по-малко енергия, за да се стопли, и повече енергия става достъпна за растеж.

  1. ПО-ДОБРО ПРЕДЯСТИЕ ЗА ТЕЛЕТА

Може да се предложи по-вкусно/смилаема закваска за телета, за да се ускори ранното привикване към твърда храна и да се насърчи по-висок прием на суха храна при по-възрастните телета.

Автор на статията: д-р Йоанис Мавромихалис е консултант по хранене на животните. Преведено от Елена Бабенко специално за soft-agro.com .

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here