Разстройството и нейните причинители при телета

Животни с лош хранителен режим по време на периода на коластрата или по време на след коластрения период  има голямата вероятност да получат  метаболични нарушения – като диария. Ето защо, една балансирана дажба е от решаващо значение за здравето, благосъстоянието и производителността на животните. Другите фактори, като например дневния режим, хигиената и профилактиката относно заболяванията също влияят върху появата на диария по време на този период.

Диарията се отразява неблагоприятно на телетата, особено през първите седмици от живота им  и носи големи икономически загуби, не само по отношение на смъртността, но и разходи за лекарства, ангажиране на работна ръка  и намаляване дневния прираст при животните.

Едновременно с това, появата на диария генерира негативни последици в бъдещата продуктивност  на животното.
В ранните етапи от живота на телето, има по-голяма уязвимост към чревните инфекции, които могат да бъдат продукт от лоша хигиена при отглеждането,некачествена храна, контакт със заразени животни, а също така и внезапни промени в дневната дажба. Инфекцията се задълбочава, когато телето  не получи правилно коластра и количество такава по отношение на първото захранване и през първите часове на живота си.

Има два вида диария, според техния произход- инфекциозна или не – инфекциозна.
В случай на инфекциозна диария причинителите са микроорганизми като бактерии, вируси и протозои /паразити/.

Сред тях Coccidia и Cryptosporidium  са най-често стомашно – чревни патогени, изолирани от животни с диария. Те причиняват атрофия на тънките черва, увеличава се пропускливоста им  поради нараняване или възпалителен процес.  Cryptosporidium е основен етиологичен агент на диария при новородените телета, като засягат най-вече животните в периода 4-ти. до 10-ти. ден от раждането. Бактериите като Ешерихия коли , отделят токсини, които стимулират секрецията на големи количества течности (хиперсекреция), които надхвърлят капацитета на абсорбция. Този патоген засяга телета през първите четири дни на живота. 

Диарията причинена от храната настъпва внезапно и без видими клинични признаци. Тя се причинява обикновено от грешка в храненето на  бозаещото теле, лоша хигиена на съдовете, предоставяне на развалено мляко и внезапна промяна в дажбата.

Вирусната диарията може да бъде причинен от ротавирус, коронавирус и волски вирус (БВД). При коронавирус е трудно да се направи разграничение, с основните симптоми -остра диария, дехидратация, метаболитна ацидоза, депресия, липса на апетит, летаргия, апатия и дори смърт. Предаването е орално.

Ротавирусното заболяване се среща най-вече през зимата, и има спонтанно възникване и бързо разпространение в стадото на новороденото. Предаването е орално /фекалиите/ и е характерно от  първия ден след раждането до три седмична  възраст на телето. Това заболяване се характеризира с  водниста и жълта диария, обезводняване, повишено слюноотделяне. Вирусът на BVD  се смята за един от най-големите патогени, засягащ стадата в световен мащаб. Симптомите започват след два или три дни след заразяването и може да продължи няколко дни. Животното има остра диария, дехидратация и смърт,  може също да има язви по езика и в устата.

Причинители на бактериални диария са Ешерихия коли , Salmonella и Clostridium

Повечето инфекции се появяват по време или след раждане на телето и може да доведе до смърт. Това се случва обикновенно между втория и  десетия ден от живота. Симптомите са водниста диария с бледо жълто или зеленикаво оцветяване. Салмонелозата се разпространява бързо сред телета и може да се сдружава с други инфекциозни агенти. Тяхната поява става по време на първите 15 дни от живота, с типичните симптоми на диария, загуба на апетит, отпадналост и дори смърт. Предаването е орално / фекален тип, но може да се появи чрез поглъщане на замърсен фураж. Clostridium причинява некротични ентерити. Тази бактерия се предава през устата /фекалиите/.  Появата обикновено е по време на първите два дни на живота. Симптомите включват диария и може допълнително да има кървене, и некроза на чревната лигавица.

Инфекциозна диария, също може да има в резултат от натрупване на течност в червата, от това проблеми в храносмилането и абсорбция, така че водата не се абсорбира и задържа. Това може да се дължи на заместители на мляко с ниска смилаемост, което води до излишък от несмилаеми хранителни вещества в тънките черва. Диария от храна настъпва внезапно и без видими клинични признаци. Тя се причинява обикновено от грешка в храненето, управление на крави с бозаещи телета, лоша хигиена на съдове, предоставяне на развалено мляко и внезапна промяна в диетата.

Какъвто и да е причинителя на диария, той често води до обширна загуба на вода и електролити, защото има морфологични щети на чревната лигавица в резултат на повишена чувствителност към бактериални атаки. Водата е основното хранително вещество за тялото. Тялото на новороденото се състой от 70% – 75% вода, и това има важна роля в поддържането на нормалната функция на телето. Подържането на баланса на електролити в телесните течности и тъкани е много важно, тъй като това засяга всички аспекти на абсорбция и метаболизъм. Осмотичното налягане, което съществува през клетъчната мембрана е създадено от концентрацията на разтворими йони (натрий, калий, хлорид, бикарбонат, и фосфат) в телесните течности. 

В повечето случаи на диария, смърт на телето става чрез дехидратация и загуба на електролит, а не директно чрез действието на инфекциозния агент. 

Новородени телета с диария имат намаляване на извънклетъчния обем вода (приблизително 50%) и по-специално плазмения обем. Поддържането на баланса на вода и електролити е от решаващо значение за оцеляването на животното.

Много от тези проблеми могат да бъдат решени с програма за ваксинация. Освен това, правилното отглеждане на телетата и подържане на  съоръженията, насочено към почистване на съдове и доставка на мляко и фуражи с добро качество са от съществено значение за поддържането на здрави животни и избягване на диарите.

Карла Мачадо- Бразилия

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here