Ние коментираме вашите коментари: Защо малките говорят против големите

Вечният спор между тъй наречените “големи” и “малки” продължава.
Интересното е, че само малките говорят против големите, а те пък не им обръщат внимание.
Преди години написахме няколко статии за големите и малките.

Големите и малките

Големите и малките

От анализите се разбра, че големите са не повече от 200 ферми в България.

Защо решихме да напишем този материал. След  статия за предстояща среща в НС и една публикувана снимка се появиха доста коментари.

Какви ли не неща се казват. Говори се за хора, които въобще не се познават и не се знае нищо за тях като фермери. Не се явяваме адвокати на никой, но все пак истината трябва да се казва с истинските думи.

В началото на “големите” се преписваха какви ли не източници на капитала им – че то не бяха митнически пари, куфарчета от БСП, след това куфарчета от мутрите, дойдоха чужди капитали, последвани от пари на мафията. Коя – никой не знае.

Всеки си говори, каквото чул, но не видял. Последва, че големите вземали парите.

Сега се говори за лидерите на браншовите организации. За това говорят хора, които нито членуват в организация нито си плащат членския внос.
Важното е да се говори.  Бойко Синапов не бил поканен. Точно обратното, човекът беше поканен, но е възпрепятствуван и бе заместен от г-жа Юлия Коюмджийска, която говори не да защитава нея си, а именно говорещите на аба животновъди.

Наистина представител на малките фермери нямаше и ние затова зададохме въпросът –  защо не беше поканен Иван Михов – председател на малките фермери.

И още нещо трябва да се слуша и чете внимателно. Срещата бе определена да се обсъди въпросът за таваните на плащанията. Така че за друго не можеше да се говори. Още нещо – трябваше да присъстват представители на животновъдите – членове на работната група.

Пределно е ясно, че проблемите във фермите на днешния ден са големи и много. Отдавна организациите искат среща, на която да се говори само по тези въпроси. Засега има само обещания.

Има и писмено искане до МЗ за провеждането на такава среща. Разбра се също, че от НСГБ ще  внесат писмо до МЗ с искане на екипи на министерството да посетят областите и се срещнат с животновъдите.

Такива срещи, в които се запознава министерството за хала на фермите, са проведени няколко, но те бяха с временното правителство, което не пое ангажименти. Истината е една, че освен помощта за короновируса и навременното изплащане на субсидиите, сякаш няма с какво друго да се похвалим.

Също така  от НСГБ се разбра, че са внесли доклад до НС и МЗ още през месец август 2021 г, с негативите в момента по отношение на животновъдството. Дори пожеланията към министър Бозуков са били да връчи на първо място този доклад на новия министър за да се започне от говедовъдството.

Ще ви осигурим този доклад и да ви запознаем с него.

Как преминава една среща с браншовиците и представителите на МЗ.

През последните години срещите се провеждат онлайн. С други думи, дори е трудно да се ядосаш. Дневният ред – предварително приет. Напоследък от министерството се стремят предварително да раздадат материалите по дадения въпрос, който се разглежда.

За съжаление броят на страниците на наредбите непрекъснато нараства и задълженията на горките животновъди се увеличават, и санкциите също. За да се приеме Наредба или какъвто и да е документ, трябва да се обсъжда с животновъдите. Това обаче не означава, че ще се приеме това, което те предлагат.

Всъщност на тези срещи се хаби много енергия за изчистването на всяка една точка. И много интересно е твърдението, как големия фермер е защитил позицията си и се  е облагодетелствал.
Също така много често се използват разни евро регламенти, които не разрешават например някакво искане на фермерите.
Например регламента за зоотхническите изисквания е голям над 180 страници и е написан така, че трябва да се чете с преводач.
След обсъждането се предоставя подробен протокол, но както казахме, последната дума имат други, но в никакъв случаи големите.

Как мислите, ако те командваха парада, щяха ли да допуснат пълна субсидия да вземат първите 50 животни, а останалите само 70%. В крайна сметка кравите ядат една и съща дажба. Ами нормално е колкото повече животни да имаш, да вземаш и по-голяма субсидия. Това важи и за подкрепата на глава животно.

Ами голяма част от големите днешни фермери през 2009 г са нямали крави, което означава, че по тази мярка не получават пари, а те не са малко в рамките до 180 лева на глава.

И накрая. Има правила за всяко нещо. В момента създаваш организация, регистрираш я, събираш членски внос всяка година и участваш в дебата. В противен случай си господин никой и освен да се пише по форумите, което си е пак нещо, не може да се направи нищо друго.

Ако големи, малки и средни вървят заедно, нещата ще се получават по-лесно.
Очаква се среща с министъра по болните въпроси в говдовъдството.

Govedovad

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here