Още за очилата за крави

Преди няколко дни публикувахме статията

Крави, очила, музика и мляко

Крави, очила, музика и мляко

Всъщност подобни материали бяха публикувани в много животновъдни сайтове по света. С други думи говедовъдното общество се размърда и се появиха нови публикации по този въпрос.

Фермерът Изет Кочак експериментира с технология, за да накара кравите си да произвеждат повече мляко. За целта той им слага очила за виртуална реалност. Освен това той  им осигурява музика на Бетовен и Моцарт за животните. Дневното производство на мляко от двете крави, на които тества очилата, се е увеличило с пет литра за една седмица. Това не е научно изследване. Това е аматьорски опит.

“Ние сме наясно с това“ – казват учените.

Стана ясно и какви очила е използвал фермерът. Това са VR очила, които са ползвани  само по 20 минути на ден от кравите. Фермерът казва в скорошно интервю, че това не са руските очила, които са специално произведени за крави, а очила  предназначени за деца.  Кравите виждат природни пейзажи в безкраен кръг с едното око, а  другото е тъмно. В момента той е тествал очилата на две крави, а сега иска да разшири експеримента до шест животни. Ако резултатите са положителни, той ще сложи очила на всички крави в бъдеще.

Експертите обаче се съмняват, че видеоклиповете, възпроизвеждани на човешки VR устройства, ще имат положителен ефект върху говедата и тяхната млечност

Обаче активистите за правата на животните са критични към тази концепцията.  Турската група за правата на животните, предупреди, че методът не трябва да означава затваряне на животни в клетки. Това е „изтезание“ и нарушаване на правата на животните.

Очилата за виртуална реалност (VR), специално адаптирани за крави, са тествани в Русия през 2019 г. На животните с очилата са показани цифрови изображения на тучни зелени ливади.

Идеята: През студената руска зима животните да видят симулирани пасища и по този начин да се отпуснат по-добре. От министерството се надяваха на увеличение на млечността. Очилата се тестват във ферма близо до Москва.
На животните трябва да се показват нюанси на червено, зелено и синьо. Фактът е, че кравите имат само 30% зрение в сравнение с хората, също е взет предвид. Както органът съобщи през ноември 2019 г., “бяха постигнати безпрецедентни резултати”. Кравите изпитваха по-малко страх и като цяло стадото било по-спокойно.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here