2 част: SOFT-AGRO.COM / Как храненето влияе върху здравето на копитата?

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM,
който продължаваме с материала:

2 част: SOFT-AGRO.COM / Как храненето влияе върху здравето на копитата?

Витамини, минерали, микроелементи  и тяхното влияние върху здравето на копита

1 част: SOFT-AGRO.COM / Как храненето влияе върху здравето на копитата?

Разработването на диетата е  от ключово  значение и  по отношение на здравето на копитата. От основните микроелементи,Обществото по хранителна физиология  определя   следните вещества като важни за практическото  хранене:

желязо, манган,
кобалт, цинк,
мед, село
йод ,

При витамините  трябва да  се има предвид  биотинът , който  по-специално влияе върху образуването на рога в тъканите .

От особено значение  за здравето на копитата  е  осигуряването на достатъчно количество минерали и микроелементи по време на етапа на отглеждане на младите животни . По-специално, честотата на инфекция с дигитален дерматит ( Mortellaro ) да е намалена.

Биотин 

Като коензим  биотинът  участва в синтеза на дълговерижни мастни киселини и метаболизма на глюкозата. Необходим е за синтеза на кератин в роговата тъкан на копитата , има положителен ефект върху  междуклетъчното  вещество между клетките на рога  и по този начин прави  роговата тъкан  по-здрава  и устойчива .

Ежедневна добавка от 20 mg биотин на  глава  на ден значително намалява честотата на дефектите по бялата линия.

Биотинът, произвеждан от бактериите в търбуха, е естествен, достатъчен запас на кравата при  нормални условия, но ако способността на бактериите от търбуха да синтезират е намалена, например поради ацидоза на търбуха, производството на биотин също се намалява.

Цинк 

Цинкът  е част от много жизненоважни ензими, освен всичко друго, той е необходим за образуването на косми и рога. Трябва да се доставя с фуража,  като  добавянето на калций (съотношение Ca : P  =  3,5:1) и мед (>25–30 mg/kg суха храна) може значително да намали абсорбцията на цинк.

Това може да доведе до симптоми на дефицит, до и включително промени в кожата/рогата. Ако  е необходима диетична цинкова добавка ,  органичният цинк (комплекси цинк-аминокиселина или подобни)  осигурява добра абсорбция .

медни 

Медта, като компонент  на ензимите, участва в много функции на тялото и влияе върху синтеза на кератин. Симптомите на истинския дефицит са редки, но значителни и също влияят върху здравето на копита.

При селскостопанските животни е известно отравяне с мед поради корозивното действие на медния сулфат (  бани за копита !).

Когато се въвежда мед  в диетата, трябва да се има предвид , че  наличието на мед е силно ограничено от  наличието  на съединения на сяра и молибден. Това е особено важно  , когато  се използва млада пасищна трева и  приемът на мед  трябва да се удвои от типичния  10mg/kg  DM  фураж до  15-20mg  / kg DM . В такива случаи може да се добави органична мед.

Селен 

Селенът се популяризира днес като  ефективно средство  срещу “свободните радикали”. Използва се за защита на клетките от така наречените окислителни увреждания, причинени от свободните радикали на кислорода.

Дефицитът  на селен  може да доведе до нарушена плодовитост и имунодефицит, както и до загуба на мускули  при телета .

Пряката връзка на  селена  със здравето на копита е ясна и кожата и козината също могат да покажат промени.

Автор на статията: д-р  Андреа Фидлер . Превод на Елена Бабенко специално за soft-agro.com . 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here