Кравите, млякото, влагата и студа

Млечни крави, които се доят,  произвеждат много топлина. Колкото повече мляко произвеждат, толкова повече топлина се генерира, защото вимето има съответно високо кръвоснабдяване. Ето защо  млечните крави едва ли биха имали проблеми със студа през зимата, точно обратното. Млечна крава, която произвежда много мляко, може лесно да се справи с температури до минус 20 градуса. Тя почти не обръща внимание на студа.

През зимата най-големият проблем е мокрото и влагата. Ако кожата на животните се намокри и духа силен вятър, от телата на животните се извлича много повече топлина, отколкото, ако кожата е суха и няма вятър. Ето защо е от решаващо значение при ниски температури животните да не се намокрят и да могат да избягат от вятъра.

Самите животни знаят най-добре кога е времето да потърсят подслон. Ето защо при екстремно време, ако животните се държат постоянно навън, трябва да има такъв подслон. Това е регламентирано от Наредбата за хуманно отношение към животните:

„Когато  животните  се отглеждат при зимни условия, трябва да имат подходяща естествена или изкуствена защита, която предлага на всички животни пространство и защита от влага и вятър, както и силна слънчева светлина. Трябва да има и достатъчно сухо място за лягане».

Младите животни са особено уязвими

Също така е важно да се отбележи, че младите животни са по-податливи на студен стрес от възрастните животни.

Животните се раждат с малко телесни резерви и сравнително фина козина. Колкото повече порастват и колкото по-добре се хранят, толкова повече студ могат да понасят. Студеният стрес няма нищо общо със самата имунна система. Въпреки това, поради незряла имунна система, младите животни са податливи на болести.

Същото важи и за болните животни. Те понасят студения стрес по-слабо от здравите и затова трябва да остават в обора. Това правило  се отнася и за животни в напреднала бременност. Новороденото е много податливо на студен стрес.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here